Svijet

Putinov propagandni kanal: “Želite stabilnost na Balkanu, onda vratite Jugoslaviju”

“Russia Today” objavila je zanimljiv komentar Neila Clarka, svog redovnog komentatora koji je pisao i za niz poznatih britanskih medija, a u kome on analizuje aktuelne napetosti u regiji i kao rješenje problema nudi obnovu Jugoslavije.

Vladimir Putin - Sputnjik.rs

S obzirom na to da “Russia Today” (RT) finansira ruska država i da je riječ o medijskom projektu čiji je zadatak promovisati interese Vladimira Putina, vrijedi obratiti pažnju kako oni tumače situaciju na Balkanu.

Advertisements

U tekstu se navodi kako “svi problemi u regiji proizlaze iz nasilnog raspada multietničke Jugoslavije u devedesetima, što je proces koji su zapadne sile podržavale pa i aktivno ohrabrivale” te se, očekivano, kritikuje što uticajni američki think tank Council on Foreign Relations (CFR) smatra Rusiju faktorom koji najviše destabilizuje situaciju na Balkanu, prenosi “Index“…

“RT” smatra da sve potencijalne krize koje sada prijete regiji nisu krivica ruske politike nego su “posljedice ranijih američkih i zapadnih intervencija i kampanja”. Proziva se CFR zbog toga što brani opstojnost Bosne i Hercegovine te se propituje zašto je važan njen teritorijalni integritet ako je SAD podržavao nezavisnost Kosova i pravo na samoodređenje tamošnjeg albanskog stanovništva. “Zašto onda nije bio važan teritorijalni integritet Jugoslavije?”, pita se RT u komentaru.

Ističe se da su “mnogi ljudi u regiji nostalgični za Jugoslavijom” te se spominje Gallupova prošlogodišnja anketa u kojoj je većina ispitanih iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine te Makedonije, kao i 45 posto iz Slovenije (koja se smatra najuspješnijom od svih republika nastalih iz Jugoslavije), smatrala da je raspad Jugoslavije bio loša stvar.

“Jugoslavija je narodima Balkana dala ne samo stabilnost nego i ekonomsku sigurnost. Imalo je smisla što su se narodi iz regije odlučili ujediniti u federalnu državu”, naglašava se u komentaru “RT”-a te se dodaje: “Jugoslavija je postigla velike uspjehe u područjima kulture, sporta, umjetnosti, obrazovanja i ljudskog razvoja. Njeno uništenje bilo je tragedija ne samo za ljude na Balkanu nego za cijelo čovječanstvo”.

“RT” zaključuje da sada umjesto “jake jugoslavenske države imamo niz malih, ekonomski slabih država na Balkanu”, da to odgovara “imperijalnim težnjama SAD-a”, te da je “jedini način da se problemi na Balkanu riješe povratak u prošlost”. Predlaže se “postupna rekonstrukcija jugoslavenske federacije”, koja bi s Albanijom “potpisala ugovor o prijateljstvu”, a možda joj i ponudila priključivanje.

“Jugoslavija je imala smisla u 20. vijeku, a ima smisla i danas”, konstatuje se u komentaru objavljenom na “RT”-u.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh