Svijet

HUSEINOVE POSLJEDNJE RIJEČI: Miran je, prije vješanja, izgovorio ove poruke koje odjekuju 11 godina!

Dana 30. decembra se navršava 11 godina od kada je bivši predsjednik Iraka Sadam Husein pogubljen vješanjem, tri godine nakon njegovog hapšenja, kada je proglašen krivim u iračkom sudu za zločine protiv čovječnosti.

Sadam Husein - Looklex.com

Advertisements

Nakon što su savezničke snage predvođene američkom vojskom 2003. pokrenule invaziju na Irak, operaciju nazvanu “Iračka sloboda”, pod opravdanjem da Sadam gomila oružje za masovno uništenje, Sadama nisu pronašli.

Sadam Hussein – Wikimedia.org

Vašington je ponudio 25 miliona dolara za njegovo hapšenje, a oko 600 vojnika bilo je uključeno u operaciju potjere nazvanoj “Crvena zora”, po američkom antikomunističkom filmu snimljenom 1984. godine. Bio je to možda i najveći “lov” na čjoveka u historiji.

Pronašli su ga 13. decembra 2003. nakon osam mjeseci potrage, u rupi blizu rodnog Tikrita. Bio je zapušten, lica punog ugriza buba, zarastao u bradu i odsutnog posleda. Mirno je rekao: “Ja sam Sadam Husein, predsjednik Iraka i želim da pregovaram”.

Vješanje Sadama Husseina – Blogspot.com

Amerikanci su ga godinu kasnije predali iračkim vlastima, koje su mu na posebnom iračkom sudu sudile za zločine protiv čovječnosti zbog ubijanja 148 šiitskih seljaka u Dudžailu 1982. i osudile ga na smrt vješanjem 5. novembra 2006. godine.

Kada je sudija pročitao presudu, Sadam je uzviknuo: “Alah je najveći!” i “Živio Irak. Živeo irački narod!”. Sud je izjavio da presuda mora biti izvršena u roku od 30 dana, te su Iračani zatražili transfer Sadama iz nadležnosti američke vojske radi pogubljenja u roku od 48 sati.

Pogubljenje Sadama Huseina je obavljeno 30. decembra 2006. u 6:05 po lokalnom vremenu, a cio proces je snimljen kamerom, dok se u medijima naširoko polemiše da kazna nije morala biti baš vješanje, te da je sve montirano i snimljeno radi zaplašivanja javnosti.

Kako se može vidjeti iz snimka, Sadam je tokom pogubljenja bio potpuno smiren. Očevici pričaju kako nije pokativao ni trunku straha. Posljednje trenutke njegovog života opisao je bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Muvafak el Rubai, koji je nadgledao vješanje.

“Sadam je ušao kod mene u prostoriju zatvora gdje je pogubljenje, a nosio je sako i bijelu košulju, ponašao se normalno i opušteno, ne pokazavši ni trunku straha. Naravno, neki ljudi su tražili od mene da kažem kako se onevijestio ili da je bio drogiran, ali to nije tačno, ja od njega nisam čuo ni riječ o pokajanju, nije se pomolio Bogu za milost, niti je tražio oproštaj, kao što bi, svakako, učinio neko ko će umrijeti za koji minut”, priča on.

Rubai je potom odveo Sadama, koji je imao lisice na rukama i držao Kuran, kod sudije koji mu je pročitao optužnicu, a Sadam je ponovio: “Smrt Americi! Smrt Izraelu! Živjela Palestina! Smrt persijskim sveštenicima!”

Nakon toga, Rubai je odveo Sadama u prostoriju sa vješalima. Zastao je, pogledao u vješala, zatim u Rubaia, pa spustio pogled i rekao: “Doktore, ovo je za muškarce”.

Kada je došao trenutak da se popne na vješala, noge su mu bile još vezane, pa su Rubai i ostali morali da ga odvuku do stepenica. Neposredno prije vješanja, svjedoci su mu dobacili podrugljivo: “Živio Muhamed Bakr al-Sadr!” i “Moktada, Moktada!”, što se odnosilo na Sadamovog protivnika koji je ubijen za vrijeme njegove vladavine i na njegovog rođaka, koji je došao na čelo moćne milicije nakon 2003. godine.

Sadam je odgovorio: “Zar su to muškarci?” i, prije nego što je povučena poluga, počeo je da recituje stihove iz Kurana, koje nije uspio da izgovori do kraja: “Potvrđujem da nema drugog Boga osim Alaha, a Muhamed…”, i to su bile njegove posljednje riječi.

Video snimak postavljen na internetu tog dana, prikazuje posljednje Huseinove trenutke u jednoj kasarni u Bagdadu.

Sadam Husein, koji je vladao Irakom tokom više od dvije decenije obilježene represijom, pogubnim ratovima i oštrim međunarodnim sankcijama, bio je predsjednik od jula 1979. do marta 2003. godine, kada je izveden napad na Irak pod vođstvom SAD.

Analitičar CIA: Sve smo pogrešno shvatili u vezi sa Sadamom Huseinom

Neki Iračani, posebno sunitski Arapi, sa nostalgijom se sjećaju vremena Sadamove vladavine, naročito perioda unutrašnje stabilnosti, koji je u suštoj supotnosti sa brutalnim nasiljem u koje je zemlja uronila otkako je on zbačen.

Sadama se, takođe, sa velikim poštovanjem sjećaju i neki Arapi, koji ga pamte po ratu sa Iranom vođenim od 1980. do 1988. godine, sukobljavanju sa SAD, napadima na Izrael, ali i po spokoju sa kojim je otišao u smrt.

Pet godina nakon Sadama, još jedan svjetski veliki vođa pobubljen je javno i mučno, a riječ je o libijskom lideru Moameru el Gadafiju. Njegovi poslednji trenuci bili su obojeni krvlju, a umro je u najgorim mukama.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh