Svijet

Pravoslavni kršćani u Gazi: “Jerusalem je palestinski i o tome nema pregovora”

Stavovi pravoslavnih kršćana Gaze, kako na zvaničnom tako i na narodnom nivou, odražavaju veliku ljutnju zbog odluke američkog predsjednika.

Pravoslavni kršćani u Gazi - Balkans.AlJazeera.com

Advertisements

Pravoslavni kršćani iz Gaze proslavu Božića sveli su samo na obavljanje molitve, bez bilo kakvih značajnijih svečanih manifestacija. Kažu da na taj način žele izraziti svoje protivljenje odluci američkog predsjednika Donalda Trumpa o statusu Jerusalema i solidarnost sa širokim narodnim pokretom protiv okupacionih snaga na palestinskoj teritoriji, piše “Al Jazeera“…

Pitanje Jerusalema dominiralo je razgovorima vjernika nakon nedjeljne mise u Grčkoj pravoslavnoj crkvi Svetog Porfirija u gradu Gazi, iako su zaokupljeni prikupljanjem informacija o dobivanju izraelskih dozvola za odlazak u Betlehem na Zapadnoj obali radi obavljanja vjerskih obreda i posjete rodbini.

Stavovi pravoslavnih kršćana Gaze, kako na zvaničnom tako i na narodnom nivou, odražavaju veliku ljutnju zbog odluke američkog predsjednika. Opisuju ga kao političara bez vjerske i historijske dimenzije koji se suprostavlja činjenici da je Jerusalem arapski i palestinski grad i da to “ne može biti predmet pregovora”.

Sredstva otpora

Pored toga što su, u razgovoru za “Al Jazeeru”, izjavili da je uvažavanje Jerusalema kao glavnog grada Palestine dio njihove vjere i patriotizma, također insistiraju na tome da je potrebno uložiti maksimalne napore pred međunarodnim organizacijama i forumima kako bi Trumpova odluka bila poništena.

Jedno od prvih sredstava na tom putu jeste širenje istine u svijetu o palestinskom identitetu svetog grada, što ni u kom slučaju ne može biti predmet političkih dogovora niti se time može trgovati, pri čemu se treba usredotočiti na zakonsku, vjersku i historijsku dimenziju kako bi se potvrdila ništavnost Trumpove odluke.

Palestinka Laila Sayegh, vjernica koja je došla na nedjeljnu misu, osudila je i žestoko napala odluku Trumpa, koju je opisala kao “sramotnu, jer Jerusalem nije njegova imovina niti nešto što je naslijedio od svojih predaka pa da se može razmetati kako on hoće. Jerusalem je naš grad i grad naših predaka već hiljadama godina.”

Pored toga što je naglasila kako je veoma važno da se mlađim generacijama nastavi usađivati osjećaj o arapskom identitetu grada Jerusalema, Laila izričito tvrdi da sveti grad niko ne može oteti ako muslimani i kršćani nastave biti jedinstveni unutar zemlje i izvan nje u svom suprotstavljanju okupatorskoj i američkoj odluci.

Pravoslavni kršćani u Gazi slažu se da je Jerusalem simbol kršćana širom svijeta, kao i muslimana, međutim, različito doživljavaju stavove islamskog i kršćanskog svijeta prema američkoj odluci. Jedan dio njih smatra kako je stav bio primjeren, dok drugi kažu da se rezolucija Ujedinjenih naroda treba pretočiti u konkretne korake.

Labavi stavovi

Palestinac Abu Wadi smatra da svijet i relevantne institucije, poput Organizacije islamske saradnje i Arapske lige, imaju labav stav koji se oslanja na ustanak i otpor palestinskog naroda u poništavanju američke odluke.

Abu Wadi opisuje Trumpa kao “kršćanskog cionistu koji ne razumije historiju i mentalno ograničenu osobu koja jedino zna za novac”. Sličan opis je dao i Suhail Nicola Tarazi, direktor Organizacije Pelest za studije i medije, koji smatra da ova “politička odluka pripada svjetskoj cionističkoj organizaciji”.

Tarazi kaže kako ne treba umanjivati značaj stavova kršćana širom svijeta, a posebno na Istoku, o Jerusalemu kao okupiranom gradu i glavnom gradu Palestine, ali smatra da je još važnije da se palestinski kršćani suprotstave Trumpovoj odluci jer je to odraz njihovog patriotizma.

Tarazi se nada da će kršćanski i islamski svijet pruži novčanu i stvarnu pomoć Palestini, a ne samo verbalnu, kako bi podržali postojanost palestinskog naroda na okupiranoj teritoriji, slijedeći u tome primjer SAD-a koji staje na stranu Izraela u svim situacijama, naročito ako se uzme u obzir da je Jerusalem kompas svakog kršćanina i muslimana u svijetu.

Vjerska organizacija kršćana Gaze dijeli ranije spomenute stavove protivljenja Trumpovoj odluci, s obzirom na to da grad Jerusalem smatraju žilom kucavicom za život kršćana, njihovim srcem i izvorom duhovnog i patriotskog života”, prema riječima Jabra al-Jaldeha, direktora za vjerske odnose Grčke pravoslavne crkve.

Al-Jaldeh američku odluku opisuje na sličan način kao i ostali kršćani, u smislu da je to “pogrešna i nepravedna odluka koju je Tump ishitreno donio bez osvrtanja na prošlost koja potvrđuje da je Jerusalem glavni grad Palestine već generacijama.”

Iako je ovaj vjerski predstavnik izrazio svoje zadovoljstvo stavovima svijeta po pitanju suprotstavljanja Trumpovoj odluci u UN-u, ipak smatra da je stav kršćana bio snažan, a u nekim aspektima i bolji od stava muslimana. Posebno u kontekstu toga da su naglasili kako nema kompromisa o palestinskom identitetu Jerusalema te da odustaju od proslava Božića zbog dešavanja u svetom gradu.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh