Svijet

Kongres SAD traži izvještaj o uticaju Rusije na zemlje zapadnog Balkana

Zbog zabrinutosti oko širenja ruskog uticaja, američki kongres nalaže šefu Pentagona Jamesu Mattisu da pripremi analizu sigurnosne saradnje svake pojedinačne zemlje zapadnog Balkana sa Rusijom.

Kongres SAD - Faktor.ba

Advertisements

“U zemlje zapadnog Balkana Kongres ubraja: Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo i Makedoniju”, navodi se.

U zahtjevu američki kongres traži detaljni spisak “ruskog oružja i vojne opreme i tehnologije u vrijednosti većoj od milion dolara koje je ili kupljeno ili dobiveno od strane svake zemlje zapadnog Balkana od 2012. godine do danas”…

U Mattisov izvještaj takođe bi trebalo da bude uključen opis učešća snaga sigurnosti svake od pomenutih zemalja u obuci ili vojnoj vježbi sa Rusijom, također od 2012. godine do danas, opis svih sporazuma o sigurnosnoj saradnji svake te zemlje sa Rusijom i pregled obavještajne saradnje sa Moskvom.

Cilj je da SAD ima uvid “koliko sigurnosna saradnja između svake od zemalja zapadnog Balkana i Ruske Federacije utiče na sigurnosne interese SAD, Sjevernoatlantski savez (NATO), zemlje zapadnog Balkana i svaku članicu NATO-a koja se graniči sa zemljom zapadnog Balkana”, navodi se u Kongresnom dokumentu.

Slično saradnji zapadnog Balkana sa Rusijom, Kongres očekuje podatke o učešću snaga sigurnosti svake navedene zemlje u obuci ili vojnoj vježbi sa Sjedinjenim Državama od 2012. godine nadalje, zatim spisak sporazuma o sigurnosnoj saradnji sa SAD, kao i ocjenu sigurnosti saradnje svake zemlje zapadnog Balkana sa NATO-om.

U zapadnim zemljama, uključujući SAD, raste zabrinutost zbog povećanog ruskog uticaja na Balkanu i u centralnoj Evropi.

U novembru se Atlantsko vijeće založilo za stalno američko vojno prisustvo na Balkanu u cilju stabilizacije jugoistočne Evrope zbog, kako je navedeno, povećanih nastojanja Rusije da vrši politički uticaj u regionu.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh