Svijet

Zvanično: Haški tribunal zatvoren nakon 24 godine!

Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) danas je posebnom ceremonijom označio kraj 24-godišnjeg rada.

Svečanost zatvaranja Haškog tribunala - Kurir.rs

Ceremoniji zatvaranja Haškog tribunala su prisustvovali brojni zvaničnici iz bivših jugoslavenskih republika, čiji su državljani tokom protekle 24 godine procesuirani pred tim sudom, predstavnici sudova, međunarodnih i regionalnih organizacija, bivše sudije i tužioci Tribunala, kao i članovi udruženja žrtava ratova u bivšoj Jugoslaviji.

Ceremonija je započela minutom šutnje za sve žrtve stradale u sukobima na prostoru bivše Jugoslavije, a prisutnima se u pozdravnom govoru obratio predsjednik MKSJ sudija, Carmel Agius…

“Osnivanje Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju bilo je izraz zajedničke riješenosti da se borimo protiv nekažnjenosti za ljudskost. Mi smo stvoreni kao privremeni ad hoc Tribunal sa nadležnošću za samo najodgovornije za počinjenje jezivih zločina u bivšoj Jugoslaviji i sa mandatom da donese pravdu mir i sigurnost samo jednom regionu u svijetu. Međutim, iako je naša svrha u početku bila ograničena, ostvarenja prošle 24 godine pokazuju nešto drugo – univerzalnost našeg Tribunala. Sa nezavidnim šansama i uprskos očekivanjima, MKSJ prerastao je u tijelo koje je formulisalo univerzalne standarde, uobličilo i usavršavalo najbolju praksu i pokazalo da nekažnjenost može biti pobijeđena”, rekao je Agius.

Događaju su, pored ostalih, prisustvovali i holandski kralj Willem-Alexander, holandski ministar vanjskih poslova Halbe Zijlstra, sekretar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn, te generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres.

Guterres je izrazio zahvalnost Holandiji i gradu Haagu na partnerstvu koje traje već više od 20 godina i koji je omogoćio Međunarodnom krivičnom sudu da ispuni svoj mandat.

Osnivanje MKSJ 1993. godine, prema riječima Guterresa, bilo je od historijske važnosti.

“Osnivanje suda pokazalo je novu rješenost međunarodne zajednice da oni koji su odgovorni za počinjenje najtežih međunarodnih krivičnih djelatrebaju biti privedeni licu pravde. Ovaj sud zasjedao je više od 10.000 dana, čuo svjedočenja skoro 5.000 svjedoka, 90 osoba osuđeno je zločine koje su počinili, uključujući genocid, ratne zločine, zločine protiv čovječnosti”, rekao je Guterres.

Osim toga, dodao je, MKSJ je dao glas žrtvama, među kojima žene i djevojke koje su dobile priliku da na Sudu ispričaju šta im se dogodilo.

“To je samo po sebi doprinijelo procesu zarastanja rana. Živjeti kroz takve strahote stvarno traži nevjerovatnu snagu. Pozdravljam i divim se svima koji su došli svjedočiti kako bi se ostvarila pravda. Upravo kroz žrtve ovaj međunarordni sud ostavlja jednu vrlo važnu stvar u svoje naslijeđe, a to su arhivi koji dokumentiraju sve što se dogodilo u Sarajevu, Srebrenici, Vukovaru, Suvoj Reci… Ti arhivi i ti dokumenti osiguraće da niko neće moći prekrajati prošlost, a da će se glas žrtava i njihova jeka čuti još decenijama”, rekao je Guterres.

On je dodao da će UN nastaviti podržavati lokalne vlasti u krivičnom gonjenju međunarodnih krivičnih djela.

Guterres se je istakao da će genocid u Srebrenici i dalje progoniti kolektivnu svijest međunarodne zajednice.

“Cijela međunarodna zajednica uključujući UN morali su priznati svoj dio odgovornosti za taj masakar. Sada, sve zajednice u bivšoj Jugoslaviji moraju nastaviti graditi svoju budućnost na naslijeđu koje im ostavlja ovaj sud. Svi moraju prihvatiti neporecive istine. To je od suštinskog značaja za izgradnju nove i bolje budućnosti”, rekao je Guterres.

Glavni tužilac Haškog tribunala, Serge Brammertz, istakao je da se uprkos pozitivnim rezultatima MKSJ-u trebaju uputiti i neke kritike.

“Neki predmeti su trajali predugo, a neki u kojima su optuženi bili na istaknutim položajima imali su neočekivane ishode. Moramo se pitati da li smo uvijek i u dovoljnoj mjeri usredsređivali na pogođene zajednice kojima se služimo. Međutim, i dalje stoji činjenica da je Međunarodni sud postigao mnogo u protekle 24 godine”, rekao je Brammerz,

Glavni tužilac Haškog suda je odao posebno priznanje žrtvama jer je, kako je kazao, zahvaljujući njihovoj hrabrosti sud postigao svoju misiju.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh