Svijet

SAD će ispitati vojnu saradnju Zapadnog Balkana s Rusijom

Američko ministarstvo odbrane će zajedno sa State Departmentom, po nalogu Kongresa SAD, tokom naredne godine izvršiti procjenu saradnje svih država zapadnog Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu sa SAD, ali i Ruskom Federacijom u oblasti odbrane.

Oružane snage BiH - Cazin.net

Izvještaj o tome će dostaviti nadležnim komisijama američkog zakonodavnog tijela, a sadržavat će i detaljne informacije o vojnoj saradnji BiH, Srbije, Kosova i Makedonije sa Rusijom.

To je navedeno u federalnom zakonu koji precizira budžet i planove za odbranu SAD za 2018. godinu, koji je krajem prošle sedmice stupio na snagu, a tekst je objavljen na internet stranici američkog Kongresa…

“Izvještaj mora sadržavati procjenu sigunosne saradnje svih država zapadnog Balkana sa Rusijom i to listu naoružanja, odbrambenih sistema i vojne tehnologije vrijedne milion ili više dolara, koje je dobila ili kupila bilo koja država zapadnog Balkana od 2012. godine. Opis učešća vojnih snaga u treninzima i vježbama sa Rusijom u istom periodu, te opis ugovora o saradnji u koje su ušle zemlje regije sa Rusijom”, navodi se novom u američkom zakonu.

Osim toga, Vlada SAD će Kongres morati upoznati i sa procjenom o “obavještajnoj saradnji država zapadnog Balkana sa Rusijom”, te o posljedicama takve saradnje na interese SAD i NATO, države regije i države koje graniče sa Zapadnim Balkanom.

Također, tražit će se iste procjene i informacije o saradnji država sa Sjedinjenim Američkim Državama te opis učešća i akivnosti četiri države u programima NATO, posebno Partnerstvu za mir.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh