Svijet

U Astani sutra počinje osma runda pregovora o Siriji

U glavnom gradu Kazahstana Astani 21. i 22. decembra bit će održana osma runda pregovora o krizi u Siriji tokom koje će se razgovarati o oslobađanju zarobljenika i uhapšenih, neprekidnom dostavljanju humanitarne pomoći, ali i kršenju primirja u zonama deeskalacije sukoba.

Astana - CNN.com

Iz Ministarstva vanjskih poslova Kazahstana saopšteno je kako su predstavnici zemalja garantera (Turske, Rusije i Irana), opozicije, režima sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada, ali i posmatrača počeli pristizati u Astanu gdje će sutra biti održani bilateralni i trilateralni sastanci, javlja Anadolu Agency (AA).

Status posmatrača imaju delegacije Ujedinjenih naroda (UN), Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Jordana.

Dodano je kako se očekuje da će strane usvojiti dokumente o oslobađanju uhapšenih, preuzimanju tijela i potrazi za nestalima. Delegacije će, između ostalog, razgovarati i o situaciji u zonama deeskalacije sukoba.

Strane imaju namjeru da usvoje zajedničku deklaraciju o uklanjanju mina sa područja u Siriji uvrštenih na UNESCO-ovu listu kulturnog nasljeđa“, dodaje se.

Novinar AA od izvora koji učestvuju na sastanku doznaje kako će na pregovorima biti razgovarano i o pripremama za Kongres nacionalnog dijaloga Sirije, koji će biti održan u Sočiju.

Ovi pregovori bi mogli biti posljednji u Astani, a nastavak bi mogao biti održan u Sočiju.

Sukobljene strane bi mogle razgovarati i o izvlačenju civila iz Istočne Gute koja se nalazi pod opsadom režma, ali i humanitarnoj krizi na tom području.

Režimske snage nastavljaju napade na Istočnu Gutu, ruralna područja na jugu Idliba, sjever i istok Hame, ali i mjesto Beit Jinn, smješteno u blizini granica Damaska i Kuneytre.

Na prvim pregovorima u Astani održanim 23.-24. januara dogovoreno je uspostavljanje trilateralnog mehanizma za nadzor i implementaciju primirja. Narednih nekoliko pregovora omogućilo je u velikoj mjeri zaustavljanje sukoba koji su Siriji traju duže od šest godina.

Na pregovorima u Astani početkom maja je dogovorena uspostava četiri nekonfliktne zone u poprištima najvećih sukoba u Siriji. Dogovorom Rusije i SAD-a, Deraja i Kuneytra su proglašene sigurnim zonama i o tim regijama se vode odvojeni pregovori. Rusija je u julu poslala i policijske snage kako bi kontrolirala implementaciju primirja u tim regijama.

Uporedo s tim, rusko Ministarstvo odbrane je početkom jula saopštilo da je proglašen prekid sukoba i u Istočnoj Guti kod Damaska, ali je početkom augusta otkriveno da je taj sporazum potpisala samo jedna pobunjenička grupa.

Na posljednjoj rundi pregovora održanoj 30.-31. oktobra dogovoren je rad na postizanju rezultata kada je riječ o oslobađanju uhapšenih i zarobljenih, uspostavljanju neprekidnog dostavljanja humanitarne pomoći te povećanju iste.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh