Svijet

Žene žrtve porodičnog nasilja u Rusiji plaćaju kazne za ovo krivično djelo!

Ruski aktivisti bore se protiv zakona koji obavezuje žene žrtve porodičnog nasilja da plaćaju kazne dodijeljene njihovim muževima počiniocima nasilja.

Porodično nasilje - Abrasmedia.info

Kontroverzni amandman ruskog zakona dekriminalizovao je neke oblike porodičnog nasilja u februaru, tako da prema sadašnjem zakonu, nasilje nad bračnim partnerom ili djetetom i nanošenje lakših tjelesnih povreda – modrica i krvarenja, ali ne i slomljenih kostiju, kažnjivo je sa 15 dana zatvora ili 30.000 rubalja, odnosno oko 850 konvertibilnih maraka, ako se ne dogode više od jednom godišnje.

Prethodno, ovaj prekršaj bio je kažnjavan sa maksimalnom kaznom od dvije godine zatvora…

“Sada još manje žena prijavljuje nasilje i traži pomoć. Žene su prisiljene platiti kaznu koju dobiju njihovi muževi zbog nasilja nad njima, jer novac dolazi iz zajedničkih računa”, kazala je članica NGO-a Anna Centre koji se bori protiv porodičnog nasilja, Marina Pisklakova-Parker.

Istraživanje ruskog portala “domesticviolence.ru” pokazuje kako više od 16 miliona Ruskinja godišnje bude žrtva porodičnog nasilja, a samo 10% to i prijavi policiji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh