Svijet

Savezni sudija blokirao Trumpovu uredbu o ukidanju finansiranja “utočišta”

Američki savezni sudija trajno je blokirao izvršnu uredbu predsjednika SAD Donalda Trumpa o kažnjavanju određenih tzv. “gradova utočišta” za migrante ukidanjem sredstava, zbog njihovog navodnog nepoštivanja vlade.

Donald Trump - Trbimg.com

Američki okružni sudija William Orrick iz San Francisca rekao je u ponedjeljak da je Trump djelovao neustavno kada je zaprijetio ukinuti milijarde američkih dolara državnog finansiranja San Franciscu i okrugu Santa Clara u zapadnoj američkoj državi Kaliforniji, tzv. “gradovima i okruzima utočištima“, koji su navodno odbili sarađivati u potpunosti s državnim organima za imigraciju, javlja “Xinhua”.

Advertisements

“Utočišta” su gradovi koji ne dozvoljavaju policiji ili općinskim službenicima da ispituju osobe o njihovom imigracionom statusu ili da se sredstva koriste za provedbu državnih zakona o imigraciji, prenosi “Fena”…

Orrick je u konačnoj presudi kazao da je predsjednik počinio više ustavnih prekršaja, otimajući od Kongresa ovlasti nad državnim sredstvima i pokušavajući smanjiti izdvajanja za programe koji nemaju veze s imigracijom, te prisiljavajući lokalne vlasti da mijenjaju svoju politiku.

“Predsjednik je svoju uredbu iz februara nazvao ‘oružjem’ koje će koristiti protiv rukovodstava koja se ne slažu s njegovim politikama provedbe zakona o imigraciji“, izjavio je Orrick.

Sudija je u aprilu odlučio da privremena blokada treba biti nametnuta na predsjednikovu izvršnu uredbu čija su meta gradovi utočišta.

Orrickova presuda je uslijedila nakon ranijih tužbi koje su pokrenuli San Francisco i okrug Santa Clara.

“Predsjednik SAD nema ovlasti da nameće uslove na savezno finansiranje koja Kongres nije već ranije nametnuo“, izjavio je Orrick.

Trumpova administracija je optužila gradove i okruge poput San Francisca i Santa Clare da odbijaju poštivati tijela nadležna za izvršavanje zakona i da daju zaštitu nedokumentovanim imigrantima.

U odgovoru na Orrickovu odluku, glasnogovornik ministarstva pravde Devin O'Malley u ponedjeljak naveče je kritikovao okružni sud za prekoračenje svojih ovlasti kada je “zabranio predsjedniku da članove svog kabineta zaduži da provedbu postojećih zakona“.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh