Svijet

Erdogan: “U EU su primljene mnoge zemlje koje se ni po čemu ne mogu porediti s Turskom”

Predsjednik Republike Turske, Recep Tayyip Erdogan, pozvao je lidere Evropske unije (EU) da se jasno očituju žele li nastaviti pregovore o članstvu Turske.

No image - Haber.ba

“Stalno govorim, neka EU odluči i neka nam kažu ako nas neće primiti, da znamo. Nemojte da vas zamaramo time, niti da vi nas zamarate. Dajte da to završimo. Oni tu odluku ne donose, ali mi to čekamo. Mi nećemo biti oni koji bježe”, poručio je Erdogan tokom zvanične posjete u Varšavi.

On je kazao da Turska na ulazak u EU čeka od 1963. godine…

“Turska još nije primljena iako su u međuvremenu primljene mnoge zemlje koje se ni po čemu ne mogu porediti s Turskom. Kao premijer sam prisustvovao samitima lidera i tada smo govorili o 15 poglavlja u pregovorima, a onda su povećali na 35 poglavlja. To su uradili samo zato da onemoguće ulazak Turske”, kazao je Erdogan i pozvao vrhušku zvaničnog Brisela da otvoreno kaže ako ne namjerava primiti Tursku.

On je ukazao i na to da građani iz zemalja Latinske Amerike ne trebaju vize za dolazak u Evropsku uniju, a da Turcima trebaju vize., Erdogan je kazao da je to nečuveno jer je Turska pregovarač za članstvo. Dodao je da su dokumenti za ukidanje viza potpisani još 2013. godine.

“Pogledajmo iskrenost Evropske unije i sa još jednog aspekta. Turska je zbrinula 3,5 miliona izbjeglica iz Sirije i Iraka i do sada smo za njihove potrebe potrošili 30 milijardi dolara. Iz Evropske unije smo dobili podršku od 885 miliona eura, a obećali su do jula prošle godine dati tri milijarde i još tri milijarde do kraja prošle godine. Mi smo još tu, ali ništa nije stiglo. Samostalno se borimo da tim ljudima pomognemo na sve načine i to ćemo i dalje raditi”, kazao je Erdogan.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh