Svijet

Svake godine kroz švicarsku kanalizaciju proteče dva miliona dolara zlata

Naučnici su saopštili da milioni dolara vrijednog zlata i srebra proteče kroz kanalizacione sisteme u Švicarskoj.

zlato - Upi.com

Studija koju su proveli inženjeri iz instituta Eawag otkrili su 1,5 miliona švicarskih franaka (oko 2 miliona američkih dolara) vrijedno zlato i srebro koje se izgube kroz mulj iz otpadnih voda, a također se izgube i rijetki metali poput gadoliniuma i teškog metala niobiuma.

Advertisements

“Tragovi elemenata ukazuju da se oni intezivno koriste u visokotehnološkoj industriji i medicinskom sektoru”, zaključuje studija, prenose američki mediji…

Naučnici kažu da konačna sudbina različitih metala je vrlo malo proučavana do dana današnjeg, a dokazano je da veliki dio metala završi u otpadnim vodama.

Eawag navodi da distribucija određene količine rijetkih materijala variraju zavisno od pojedinih dijelova Švicarske, ali značajna količina primjećena je u kantonu Jura, zbog prisustva industrije satova.

Naučnici su ustanovili da nije vrijedno tragati za ovim ostacima plemenitih metala osim u izuzetno rijetkim slučajevima.

“Potraga za metalima iz otpadnih voda ili mulja nije vrijedno truda u današnjem vremenu. Bez obzira na finansijske ili druge razloge”, zaključuje studija.

Koncentracija ovih metala ne predstavlja rizik za okoliš i njihova količina ispod je granica koje mogu ugroziti živote ljudi.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh