Svijet

Bosanci na protestima u Barceloni

U Barceloni su u toku novi protesti povodom najavljenog nedjeljnog referenduma za nezavisnost Katalonije. Katalonija pripremila sve, Vlada Španije saopštila da neće biti referenduma.

“To je problem Španije i mi tu malo možemo da uradimo. Riječ je o poštovanja španskih zakona i Španci to moraju sami da riješe”, rekao je predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani na samitu EU u Estoniji, prenosi “AP”.

To je bio odgovor EU na zahtjev pokrajinske Vlade Katalonije i gradonačelnika Barcelone da se Evropska unija umiješa u spor i smiri strasti uoči nedeljnog referenduma, piše “N1“…

Tajani je istakao da Evropska unija i dalje podržava špansku vladu, “zbog toga što je, s pravne tačke gledišta, Madrid u pravu”.

Političke tenzije u Španiji sve su veće pred najavljen referendum o nezavisnosti Katalonije, koji centralne vlasti u Madridu smatraju ilegalnim i čije održavanje nastoje da spriječe sudskim putem i policijskim akcijama.

Ustavni sud Španije suspendovao je prije tri sedmice održavanje referenduma do donošenja presude o njegovoj ustavnosti, na zahtjev centralne vlade, dok je policija u više navrata zaplijenila velike količine glasačkih listića i plakata za promociju referenduma.

Katalonske vlasti ne žele da odustanu od referenduma uprkos gotovo svakodnevnim upozoravajućim porukama iz Madrida i akcijama španske Vlade protiv katalonskih zvaničnika.

Ministarstvo finansija Španije uvelo je prošle sedmice nove kontrole nad finansijama katalonske vlade da osigura da se državni novac ne koristi za referendum.

U Barseloni, glavnom gradu Katalonije, protesti se održavaju gotovo svakodnevno zbog nastojanja Madrida da spreči održavanje referenduma 1. oktobra.

Zanimljivo, ali među brojnim demonstrantima našao se i Kenan Terzić, uposlenik Crvenog krsta u Barceloni sa zastavom Republike BiH. Terzić je zajedno sa prijateljem podržao proteste, a zastava R BiH je pobrala mnoge simaptije.

Ova zastava bila je zvanično obilježje Republike Bosne i Hercegovine sve do 1998. godine, kada je odlukom visokog predstavnika zamijenjena današnjom zastavom.

Katalonska vlada: Glasaće se na 2.300 biračkih mjesta

Katalonska vlada saopštila je danas da će na referendumu o nezavisnosti u nedjelju moći da se glasa na više od 2.300 glasačkih mjesta.

Na regionalnim izborima 2015. bilo je obezbjeđeno 2.700 biračkih mjesta. Pravo glasa na referendumu ima oko 5,3 miliona ljudi.

“Ukupno ćemo imati 2.315 glasačkih mjesta”, rekao je portparol katalonske vlade Đordi Turul a konferenciji za novinare u Barseloni.

Turul je rekao da je u organizaciji sprovođenju referenduma anžovano oko 7.300 ljudi.

Prema njegovim riječima, samo u Barceloni, koja ima 1,6 miliona stanovnika, biće 207 biračkih mjesta.

Turul je, stojeći pored katalonskog potpredsednika Oriola Junckerasa i zvaničnika za međunarodne odnose Raula Romeve, pokazao poluprovidnu plastičnu kutiju sa katalonskim grbom.

Španski ministar: Neće biti referenduma

Španski ministar kulture Mendes de Vigo izjavio je da neće biti referenduma u Kataloniji u nedelju uprkos objavi katalonske vlade. On je danas optužio katalonsku vladajuću koaliciju da je prekršila zakone da bi se održalo glasanje o nezavisnosti i pored upozorenja iz sudova i zabrane Ustavnog suda.

Katalonske vlasti su saopštile da će proglasiti nezavisnost najviše 48 sati poslije referenduma ako “za” pobjedi. Španska vlada je preduzela mnoge zakonske mjere protiv referenduma, uključujući i hapšenja i zapljene listića, što je izazvalo brojne kritike u Kataloniji.

“Vlada ima ustavnu obavezu da sprovodi zakone o održanju javnog reda. Niko nije iznad zakona i ko god da ga krši će trpeti posljedice”, rekao je Mendes de Vigo, koji je i portparol kabineta, na redovnoj nedeljnoj konferenciji za novinare.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh