Svijet

Omer Celik: “EU i Turska moraju zajedno rješavati probleme”

Ministar Republike Turske za Evropsku uniju (EU) i glavni pregovarač te zemlje Omer Celik izjavio je danas da Evropska unija mora sarađivati i ujediniti snage sa Turskom kako bi prevazišla izazove i probleme sa kojima je Evropa suočena, a u prvom redu su to terorizam, radikalno desničarski populizam, migrantska kriza i proces izlaska Velike Britanije iz Unije (Brexit), javlja Anadolu Agency (AA).

Omer Celik - TRT

U okviru službene posjete Madridu, Celik je prisustvovao skupu na kojem se raspravljalo o budućnosti Evrope.

U obraćanju evropskim diplomatama, intelektualcima i političarima, Celik je kazao da su prijetnje i izazovi pred Evropskom unijom sve veći i da su njeni odnosi s Turskom od ključnog značaja.

“Ne smijemo zaboraviti da su vrijednosti za koje se EU zalaže ujedno i univerzalne te smo zabrinuti zbog ugroženosti tih vrijednosti”, kazao je Celik.

Podsjetivši da Turska kao strpljivi kandidat već decenijama čeka na ulazak u Evropsku uniju, Celik je kazao da mu je jasno da za neke procese treba više vremena, ali je upozorio da je turski slučaj postao političko pitanje i ugroženo ksenofobijom i islamofobijom koju širi sve popularnija radikalno desničarska politička struja u Evropi.

“To nije samo turski problem, populisti u Evropi se hrane antiturskom politikom i tako prikrivaju goruće probleme u Evropi”, kazao je Celik na skupu kojeg je u Madridu organizirala organizacija El Cano.

Ističući da bi Turska kao članica Evropske unije mogla bolje i efikasnije da se bori protiv postojećih izazova, Celik je kazao da Evropska unija do sada nije ispunila obećanja koja je dala Turskoj.

Na upit da komentira slobodu govora u Turskoj, Celik je kazao da je situacija u Turskoj veoma složena i da se o tome može raspravljati.

“Otvoreni smo za kritiku, mi smo kandidat za članstvo u Uniji i kao takvi moramo na tome raditi i ne možemo ignorirati… Kada je konkretno riječ o slobodi medija, razgovarat ćemo kad EU otvori poglavlja 23 i 34”, kazao je Celik ukazujući na potrebu otvaranja poglavlja u pregovorima između Ankare i Brisela koja usklađuju pitanja zakona, sloboda i pravnih sistema.

Turski ministar Celik će u naredna dva dana boraviti u Madridu i sastati se sa šefom španske diplomacije Alfonsom Dastisom i predstavnicima privrednog sektora u toj zemlji.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh