Svijet

Zemlje EU nisu ispoštovale odluku o broju izbjeglica koji su dužne primiti

Zemlje članice EU od predviđenih 160 hiljada migranata, koji su pristigli u Grčku i Italiju, prihvatile su samo 29 hiljada.

Migranti

Zemlje članice EU-a nisu ispoštovale odluku o kvotama za raspodjelu izbjeglica koju su donijele prije dvije godine.

Zemlje članice tokom prethodne dvije godine nisu uspjele raspodijeliti ni 20 posto od predviđenog broja migranata…

Pojedine zemlje članice, prvenstveno Mađarska i Slovačka, otvoreno su se usprotivile sistemu kvota o raspodjeli izbjeglica, te zatražile da budu izuzete iz programa EU o razmještanju izbjeglica.

Njihove zahtjeve je evropski sud pravde u septembru 2017. godine u potpunosti odbacio.

U okviru programa EU o razmještanju izbjeglica, Mađarska i Poljska nisu prihvatile nijednog migranta, dok je Češka prihvatila 12, a Slovačka 16.

Od velikih zemalja članica EU-a, Njemačka je prihvatila 7.852 migranta od predviđenih 27.536, što je 28 posto, dok je Francuska prihvatila 4.278 od predviđenih 19.714, što je 21 posto.

Nijedna zemlja članica, isključujući Finsku, Irsku, Litvaniju, Luksemburg, Maltu i Švedsku, nisu prihvatile više od 50 posto migranata prema planu EU-a.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh