Svijet

Irski psiholog – Svjetske religije će nestati do 2041. godine!

„Religije će nestati do 2041. godine“, tvrdi irski psiholog Nigel Barber u svom istraživanju naslovljenom "Why Atheism Will Replace Religion" ("Zašto će ateizam zamijeniti religiju") koje će objaviti u avgustu.

No image - Haber.ba

Advertisements


Svjetske religije (Foto: Arhiva)

Barber je istraživanje proveo u 137 zemalja. Pokazalo se da je u svakoj razvijenoj zemlji ateizam u porastu. O rezultatima svog istraživanja napisao je tekst za Psychology Today.

Ističe da u nerazvijenim zemljama, primjera radi afričkim, ateizma uopće nema. S druge strane, u razvijenijim evropskim zemljama ateizam je u porastu. Berber navodi primjere Švedske (64 posto ateista), Danske (48 posto ateista), Francuske (44 posto ateista) i Njemačke (42 posto ateista).

Antropolozi se, naglašava Barber, zadnjih osam godina bave pitanjem zbog čega je ateizam u porastu u ekonomski razvijenijim državama. Antropolog James Fraser tako tvrdi da je religija sredstvo koje ljudima pomaže da izađu na kraj s egzistencijalnom nesigurnošću. Berber vjeruje da je ova teza tačna.

“Vjerovatnije je da će ateisti biti ljudi s fakultetskim obrazovanjem koji žive u gradovima”, kaže Barber. Također tvrdi da ateista ima više u zemljama u kojima je manje izražena ekonomska nejednakost, kao i u zemljama sa snažnom institucijom socijalne države.

Religija također promiče razmnožavanje, naglašava Barber, te ističe kako je zbog toga imanentna kulturama okrenutima prema poljoprivredi, gdje je porodičnim zajednicama potrebna besplatna radna snaga.

Društveni će razvoj zato, prema Barberu, s vremenom potpuno istisnuti religiju u korist ateizma. Barber predviđa da bi religioznost trebala gotovo sasvim nestati u narednih 30 godina.

(index.hr)


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh