Svijet

Trumpov savjetnik potvrdio: “SAD se povlači iz Pariškog sporazuma”

Visoki savjetnik za privredu američkog predsjednika Donalda Trumpa u Ujedinjenim narodima (UN) rekao je kako Sjedinjene Države nisu promijenile svoje planove o povlačenju iz Pariškog klimatskog sporazuma ako ne dođe do promjene ugovora u korist Washingtona, za što ne postoji prevelika volja međunarodne zajednice.

Donald Trump - Hina.hr

Trump je u junu najavio svoju odluku da će povući Sjedinjene Države iz Pariškog klimatskog sporazuma, istaknuvši da će zbog njega američka industrija biti u nepravednom položaju, da će se gubiti poslovi, oslabiti američka nacionalna suverenost, a da će država biti postavljena u trajni nepovoljan položaj u odnosu na druge države u svijetu, piše “Hina”…

Trump odlučan

Gary Cohn je nakon neformalnog sastanka s ministrima iz desetak država na marginama godišnje Opšte skupštine UN-a koja kreće istaknuo da je predsjednikov stav nedvosmislen.

U saopštenju objavljenom nakon susreta, dužnosnik Bijele kuće je objavio da se SAD povlači iz Pariškog sporazuma ako se neće moći postići uslovi koji više pašu SAD-u, što je jasno naglašeno tokom susreta.

Susret s ministrima

Američki službenici su u subotu u Montrealu prisustvovali susretu ministara više od 30 država koje su potpisale klimatski sporazum. “The Wall Street Journal” o tom je sastanku pisao da su predstavnici Trumpove administracije rekli kako se Washington neće povući iz sporazuma, te da su ponudili ponovne pregovore.

Tokom vikenda se pojavila zbrka, ali mislim da smo je sad riješili“, rekao je Cohn u ponedjeljak, dodajući da govori o susretu u Montrealu.

Nepoznati uslovi

Državni sekretar Rex Tillerson rekao je u nedjelju da bi SAD mogao ostati potpisnik Pariškog sporazuma pod određenim uslovima.

Cohn, koji nadgleda to pitanje u Trumpovo ime, je odbio pojasniti koji bi to bili uslovi.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh