Svijet

Emine Erdogan pisala suprugama svjetskih lidera: “Muslimani Arakana osuđeni da biraju bijeg ili smrt”

Emine Erdogan, supruga turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koja je nedavno u Bangladešu posjetila arakanske izbjeglice, uputila je pismo suprugama svjetskih lidera, javlja Anadolu Agency (AA).

Emine Erdogan - NaynCo

Erdogan je u pismu ukazala na tragediju sa kojom su suočene izbjeglice Rohingya muslimani, kojih je, prema posljednjim podacima, oko 400 hiljada izbjeglo iz Mijanmara na teritoriju Bangladeša.

Ona je ukazala na činjenicu da su Rohingya muslimani više decenija uskraćeni za temeljna ljudska prava, te da im je sada stavljeno da izaberu smrt ili bijeg u susjednu zemlju. Erdogan je dodala kako je od 25. augusta na ovamo više od hiljadu osoba ubijeno, a na stotine hiljada izbjeglo u Bangladeš.

U nastavku pisma Erdogan se osvrnula na zapažanja tokom posjete izbjegličkom kampu u Bangladešu.

Svjedočiti ljudskoj tragediji na koju je međunarodna zajednica zatvorila uši i odbila vidjeti, zaista je velika sramota. Zaista je bilo veoma bolno čuti priče velikog broja žena čije su kuće zapaljene, koje su silovane i čiji su muževi i djeca ubijeni pred njihovim očima”, poručila je Erdogan, dodavši kako nikada neće zaboraviti bezizlazne i očajne poglede žena i djece u kampu.

Podsjetila je kako je Mijanmar posjetila i 2012. godine, te da je krizu u ovoj zemlji potrebno dugoročno riješiti.

Turska se na diplomatskom i humanitarnom planu bavi ovim pitanjem. Nažalost, sva ova dešavanja, predstavljaju jasno kršenje drugog člana Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, u kome se kaže ‘da su sve zemlje dužne zaštiti ljudska prava svakog čovjeka bez obzira na rasu, boju, spol, jezik, religiju, političko ili drugo mišljenje’”, poručila je Erdogan, te dodala:

Kao majka, kao žena i kao ljudsko biće, smatram da smo dužni uspostaviti svijet u kome ćemo svi zajedno i slobodno živjeti, bez obzira na vjersku ili etničku pripadnost. Stoga, nadam se da će supruge lidera uložiti mnogo napora na humanitarnom planu i na taj način pokrenuti međunarodnu zajednicu da napravi korake”.

Supruga predsjednika Erdogana podsjetila je također kako je njena zemlja druga u svijetu kada je u pitanju osiguravanje humanitarne pomoći, te kako je Turska već primila tri miliona izbjeglica iz Iraka i Sirije.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh