Svijet

Britanski zastupnici glasali za Brexit

Zastupnici u britanskom parlamentu glasali su u noći s ponedjeljka na utorak za podršku zakonu o izlasku Britanije iz Evropske unije, omogućivši da on uđe u sljedeću fazu parlamentarnog procesa, te su se izjasnili protiv pokušaja oporbenih Laburista da blokiraju nastavak donošenja zakonodavnog okvira kojim će se prekinuti političke, finansijske i pravne veze s EU.

Brexit - Hina

Laburisti su vladu pozvali da popusti prilikom donošenja zakona o povlačenju Britanije iz EU, navodeći da nekoliko članaka zakona omogućuje vladi da “ugrabi moć”.

Nakon više od osam sati rasprave, zastupnici u britanskom parlamentu su, s 326 glasova “za” i 290 “protiv”, glasali za odbijanje amandmana Laburista, koji bi zaustavio zakon i onemogućio da on prijeđe u sljedeću fazu parlamentarnog procesa te su u drugom čitanju podržali zakon o povlačenju iz EU, prenosi “Hina”…

“Parlament je donio historijsku odluku da podupre volju naroda”

Britanska premijerka Theresa May pozdravila je glasanje u parlamentu i podršku zakonu o raskidu veza sa Evropskom unijom navodeći da ta odluka znači, kako je rekla, “da možemo nastaviti s pregovorima na solidnim osnovama”.

“Rano jutros parlament je donio historijsku odluku da podrži volju britanskog naroda i glasa za zakon koji daje sigurnost i jasnoću uoči našeg povlačenja iz Evropske unije”, kazala je May u izjavi nakon glasanja.

Prenošenje zakona EU na britansko zakonodavstvo

“Iako ostaje još dosta toga za napraviti, ova odluka znači da možemo nastaviti s pregovorima na solidnim osnovama te nastavljamo ohrabrivati zastupnike iz svih dijelova Ujedinjenog Kraljevstva da rade zajedno na podršci ovom vitalno važnom zakonu”, istakla je britanska premijerka.

Zakon o kojem je riječ predviđa prenošenje zakona EU-a na britansko zakonodavstvo kako bi se osiguralo da Britanija ima zakone koji funkcionišu i isti pravni okvir kao i EU u trenutku Brexita.

Tzv. Repeal Bill centralni je dio vladinog plana da Britanija 2019. izađe iz Unije, prekidajući nakon više od 40 godina učestvovanje Londona u donošenju evropskih zakona i ukidajući sporazum kojim je Britanija postala članica EU-a 1972. godine.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh