Svijet

Nove prijetnje Sjeverne Koreje zbog najavljenih sankcija

Sjeverna Koreja zaprijetila je Sjedinjenim Američkim Državama da će im “nanijeti najveću patnju i bol” ako nastave sa zahtjevima za novim, strožim sankcijama Sjevernoj Koreji.

Naime, SAD su formalno zatražile od Vijeća sigurnosti UN-a da danas glasaju o nacrtu rezolucije koji predviđa nove, strože sankcije Sjevernoj Koreji.

Te sankcije podrazumijevaju nametanje naftnog embarga Sjevernoj Koreji, zabranu izvoza tekstila, zapošljavanje sjevernokorejskih radnika u inostranstvu, kao i zamrzavanje imovine i zabranu putovanja sjevernokorejskom vođi Kim Jong-unu…

Zbog ovih zahtjeva SAD-a, Sjeverna Koreja zaprijetila je poduzimanjem određenih mjera kojima će nanijeti štetu SAD-u.

“Mjere koje ćemo poduzeti nanijet će Sjedinjenim Državama najveću patnju i bol. Svijet će biti svjedok kako Sjeverna Koreja može ukrotiti američke gangstere nizom mjera koje će biti teže nego što oni mogu zamisliti,” navodi se u sapštenju Pjongyanga.

Vijeće sigurnosti UN-a zasjedat će danas kako bi raspravljali o novim sankcijama Sjevernoj Koreji, optuženoj da ugrožava mir svojim nuklearnim i balističkim programom.

Da bi rezolucija Vijeća sigurnosti bila prihvaćena, potrebno je devet glasova “za”, s tim da nijedna od stalnih članica – Britanija, SAD, Francuska, Rusija i Kina – ne smije uložiti veto.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh