Svijet

TAKO RADE CIVILIZOVANA DRUŠTVA: Švicarski političar osuđen zbog negiranja genocida u Srebrenici

Vijeće ministara BiH je utvrdilo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojim se sankcioniše javno podsticanje na nasilje i mržnju kao i negiranje genocida, ali malo je izgledno da će predloženi zakon biti usvojen u Parlementu BiH zbog frontalnog protivljenja goleme većine stranaka iz bh. entiteta Republike Srpske.

Ticino Donatello Poggi - SB

Negiranje genocida u Srebrenici koji je utvrđen u brojnim presudama Međunarodnog suda u Hagu, nije a vjerovatno neće ni biti kažnjivo djelo u BiH i Srbiji, ali na svu sreću postoje i države s bitno drukčijom pravosudnom praksom od naše, piše “Slobodna Bosna“…

Advertisements

Među njima je i Švicarska iz koje je upravo stigla vijest koju bi trebali pročitati političari u BiH, a osobito oni iz bh. entiteta Republike Srpske.

Naime, lokalni političar iz švicarskog kantona Ticino Donatello Poggi osuđen je za negiranje genocida u Srebrenici i u žalbenom postupku, nakon što je u prvostepenom postupku osuđen u maju 2016. godine.

Apelacioni sud presudom od 2. juna 2017. godine priznao je da je Donatello Poggi kriv zbog rasne diskriminacije i negiranja čina genocida koji se dogodio u Srebrenici. Poggi je 2012. godine objavio dva teksta na portalima TicinoLibero i Corriere del Ticino, gdje je odbio priznati da se u Srebrenici dogodio genocid, te je iznosio svoje mišljenje, a ne činjenice.

Sud je zaključio da je Poggi u svojim tekstovima bez ozbiljnih argumenata i dokaza bio izuzetno pristrasan u korist srpskih žrtava, što je shvaćeno kao čin diskriminacije.

Poggi je osuđen na 45 dnevnih iznosa po 110 franaka i dvije godine uslovne zatvorske kazne, te novčanom kaznom u iznosu od 900 franaka, prenosi “Corriere del Ticino”.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh