Svijet

Ramazan među Bosancima i Hercegovcima u dalekoj Australiji: Iftar u Parlamentu Novog Juznog Velsa

Uz prisustvo velikog broja gostiju iz javnog i političkog života Australije, te zvaničnika i predstavnika bosanskohercegovačke dijaspore danas su Đemila Talić-Gabriel, počasna konzulica BiH u Novom Južnom Velsu, i njen suprug Chris Gabriel uz veliku pomoć Davida Clarkea, predstavnika vladajuće stranke Liberala, koji je također bio u ulozi domaćina, organizirali iftar u Parlamentu Novog Južnog Velsa.

parlament Novog Južnog Velsa - Haber.ba

Advertisements

To je prvi put u historiji bosansko-hercegovačke dijaspore da je iftar organizovan u ovoj državnoj instituciji.

Iftaru su tako uz Davida Clarkea prisustvovali Gladys Berejiklian, Premijerka države Novi Južni Vels, gospodin Mirza Hajrić, ambasador BiH u Australiji, i ministri iz stranke Liberala i Laburista, gospodin Mark Coure, član Zakonodavne Skupštine Novog Južnog Velsa koji predstavlja distrikt Oatley i parlamentarni sekretar za prevoz i infrastrukturu, gospođa Sophie Cotsis, članica Zakonodavne Skupštine Novog Južnog Velsa iz distrikta Canterbury, gospođa Julia Finn, članica Zakonodavne Skupštine Novog Južnog Velsa iz distrikta Granville, Jeremy Jones, i evropski konzuli koje dužnost obavljaju u Australiji- Melih Karalar, Hrvoje Petrušić, Mark Stariha…

Islamska zajednica i ABHCA pružile su nesebičnu pomoć u organizaciji, a među gostima su bili i njihovi predstavnici, te Jasmin Bekrić, glavni bosanski imam za Australiju sa suprugom, hfz. imam Ensar Ćutahija, katolički svećenici Ivo Tadić i Josip Kesina, te predstavnici iz samog vrha tužilaštva- Christopher Maxwell, Margaret Canneen, Alex Morris, Tarik Abdulhak, te brojni drugi uvaženi gosti.

Đemila Talić-Gabriel i njen suprug uspješni biznismen Chris Gabriel zahvalni su na mogućnosti da organizuju iftar, okupe sve važne goste na jednom mjestu i upoznaju ih sa ljepotama BiH, s nadom da će ova druženja tokom mjeseca ramazana prerasti u tradiciju.

Također, velika zahvalnost za doprinos organizaciji ide i timu ljudi koji su volonterski angažovani, a cijeli događaj ispratili su predstavnici SBS, te ABC radija i televizije.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh