Svijet

NAJDUŽI POST NA SVIJETU: MUHAMED NA IFTAR ČEKA VIŠE OD 23 SATA

Muslimani širom svijeta poste tokom svetog mjeseca ramazana. Međutim, dužina posta varira od države do države, a ako se zapitate gdje se najduže posti, odgovor leži daleko na sjeveru Evrope.

Muhamed

Advertisements

Muslimani koji žive u blizini Arktika suočavaju se sa teškim izazovom, jer sunce ovih dana tamo gotovo pa da i ne zalazi. Na krajnjem sjeveru Finske, u “domovini” Deda mraza, sunce zađe na samo 55 minuta dnevno, a čak i tu ima muslimana koji poste, piše “Avaz

“Post počinje u 1:35 ujutro, a iftar je danas u 0:48. Dakle, post traje više od 23 sata. Moji prijatelji, porodica i poznanici u Bangladešu mi jednostavno ne vjeruju da post može toliko trajati”, kaže Muhamed, imigrant iz Bangladeša, koji već godinama živi u Finskoj.

“Neki drugi muslimani ovdje u Finskoj i susjednoj Švedskoj, pokušavaju post prilagoditi vremenu u Turskoj ili Bliskom istoku, pa iftare u vremenu kada je iftar u Turskoj. Međutim, mi se pridržavamo vremena kakvo je u mjestu u kom živimo. To ne znači da su ovi drugi pogriješili, a Allah nam svima dadne snage da izdržimo”, dodao je.

Slično je i u Švedskoj, Norveškoj, te pojedinim dijelovima Kanade i Rusije, gdje muslimani poste mnogo duže, nekad čak i preko 23 sata.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh