Svijet

Broj izdatih viza u SAD-u za građane muslimanskih zemalja smanjen za 55 posto

Sjedinjene Američke Države izdale su 20 posto manje viza za državljane većinski muslimanskih i arapskih zemalja, pokazalo je istraživanje magazina “Politico”.

Department of State - N1

Advertisements

Oni ističu da Trumpova zabrana ulaska možda nije prošla na sudovima, ali da statistika pokazuje značaja pad broja izdatih viza za većinski muslimanske zemlje u aprilu ove godine, a kada se uporede sa prosjekom prošle godine.

Prema njima, broj izdatih viza je za petinu manji u slučaju pedesetak država, u odnosu na prošlu godinu, dok je za Iran, Siriju, Sudan, Somaliju, Libiju i Jemen pad još veći i iznosi 55 posto u odnosu na prošlogodišnji prosjek.

Statistika State departmenta i za mart pokazuje pad broja izdatih viza, ali je u aprilu posebno izražen. William Cocks, portparol Biroa za konzularne poslove State departmenta ne pridaje veliki značaj ovim podacima ističući da su zahtjevi za vize ciklični i da se razlikuju od mjeseca do mjeseca, te da “na njih utiču lokalni i globalni faktori”.

“Broj zahtjeva i izdanih viza je veći tokom turističke sezone”, rekao je Cocks.

Međutim, sagovornici magazina “Politico” tvrde da je nesumnjivo da se radi o značajnom padu. Blizu 69.000 viza je izdato za državljane blizu 50 većinski muslimanskih zemalja u aprilu ove godine, dok je prosječno prošle godine tokom jednog mjeseca izdavano 85.790…


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh