Svijet

Zbog Trumpa izdali šerijat

Strogi šerijatski zakoni mnoge su stajali odrubljivanja glave ili bičevanja, ali Trumpovima je dopušteno sve samo da ne okrenu leđa vladarima.

Melania Trump - Reuters

Advertisements

Strogi šerijatski zakoni u Saudijskoj Arabiji, koji su mnoge Saudijce, pa i strane državljane, koštali odrubljivanja glava, bičevanja ili dugogodišnjih zatvora, ne vrijede i za porodicu Donalda Trumpa i njegovu pratnju.

Saudijska kraljevska porodica učinila je sve, pa čak i “pogazila vjerska načela”, samo da udovolje i zadovolje američkog predsjednika Donalda Trumpa u strahu da im ne okrene leđa, što bi značilo kraj monarhije Al-Saud, piše “Večernji“…

Rukovanje je grijeh

Paradoksalno je da se nešto takvo dogodilo u zemlji u kojoj je Saudijac Muhammed Abdulwahab krajem 17. vijeka osnovao konzervativni pokret u islamu, vehabizam, kome je temelj šerijatski zakon. Takvu ideologiju nosi i teroristički ISIL, kao i Al-Qa’ida, koji počivaju na uvjerenjima da njihov pokret predstavlja povratak ranog islamskog kalifata te da im se moraju pridružiti svi muslimani.

Osnovna načela na kojima se temelji Saudijska Arabija porodica Trump je prekršila. Osim što je prva dama Melania došla nepokrivena maramom, bila je provokativno obučena, za što bi po šerijatskom zakonu mogla dobiti i do 500 udaraca bičem. Ono što je najviše privuklo pažnju javnosti, što je saudijski kralj Salman, koji slovi kao čuvar groba proroka Muhameda, pružio ruku i rukovao se s prvom damom i s Trumpovom kćeri Ivankom, što je jedan od najvećih grijeha – rukovanja sa ženom. Isto tako, Ivanka je viđena u hotelu na bazenu, koji je zatvorenog tipa i namijenjen samo muškim gostima, u bikiniju. Delegacija kao i članovi porodice Trump, nisu se ustručavali piti alkohol, koji su donijeli sa sobom, u hotelu, što se u toj zemlji kažnjava smrtnom kaznom.

Prvi rock-koncert

Trumpova supruga Melania, a posebno kći Ivanka, toliko su pažnje privukle na sebe da su se društvene mreže užarile od komentara, ali i bračnih ponuda. Zahvaljujući posjetu Trumpa, stanovnici Riyada, prvi su put uživali u koncertu stranog pjevača, uprkos činjenici da je u toj zemlji američka muzika potpuno zabranjena. Naime, country pjevač Toby Keith, koji je jedini pristao pjevati i na inauguraciji Trumpa, održao je besplatan koncert u Riyadu na kome su bili isključivo muškarci stariji od 21 godinu.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh