Svijet

Zlato i dijamanti: Trump od kralja Salmana dobio jahtu, pištolj, sablju, ogrtače, satove…

Libanske poznate novine “Addiyar” su objavile vijest o poklonima koje je američki predsjednik Donald Trump dobio tokom službene posjete Saudijskoj Arabiji.

Donald Trump i Kralj Salman

Advertisements

Američki predsjednik Trump primio je darove od kralja Salmana bin Abdulaziza, a njihova vrijednost je veća od 1,3 milijarde dolara, što je najveća vrijednost poklona ikada nekome dodijeljena prilikom posjete Saudijskoj Arabiji, piše “Klix“…

Trump je dobio dijamantski kamen čija vrijednost premašuje 100 miliona dolara, poklonjen mu je i pištolj od čistog zlata, star oko 80 godina na kojem je uklesana slika kralja Abdulaziza.

Među poklonima za američkog predsjednika je i sablja od čistog zlata, teška 25 kilograma, nakićena dijamantima, dragim kamenjem, a vrijedi više od 200 miliona dolara.

Porodica Trump je dobila i 25 komada ručnih satova, svi od zlata i dijamanata za Trumpa lično i njegovu porodicu, u vrijednosti više od 200 miliona dolara.

Poklonjeno mu je i 150 ogrtača tzv. abaja, nakićenih dragim kamenjem, za njega i njegovu porodicu u raznim veličinama.

Najveća ulica u Rijadu dobila je naziv Donald Trump u znak zahvalnosti za stav protiv Irana i njegovih saveznika.

Na najvećom trgu u Rijadu sagradit će Trumpov kip. Kip slobode koji je također napravljen u čast američkog predsjednika od dijamanata i zlata će biti posebno prebačen saudijskim teretnim avionom.

Za kraj, Trump je dobio jahtu dužine 125 metara što predstavlja najveću jahtu na svijetu. Sva oprema unutra pa čak i WC su od zlata, a njena vrijednost je oko 800 miliona dolara. U jahti se nalazi 80 soba i 20 apartmana.

Ovi pokloni koje je odobrio kralj Salman su povijesni za odnose Amerike i Saudijske Arabije, ali i u historiji odnosa Saudijske Arabije sa zemljama svijeta.

Posebno je napomenuto da su svi ovi pokloni u ličnom vlasništvu Donalda Trumpa, a ne u vlasništvu Bijele kuće i Washingtona.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh