Svijet

Erdogan: “Vanredni kongres AK Partije je novi početak i nastavak izgradnje jake Turske”

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako je današnji kongres turske vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) novi početak i nastavak puta izgradnje jake i stabilne Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Recep Tayyip Erdogan - Anadolija

Advertisements

Kao jedini kandidat za izbor na funkciju predsjednik turske vladajuće Stranke pravde i razvoja Erdogan je istakao da AK Partija nije stranka samo njenih birača, već stranka svih 80 miliona ljudi u Turskoj.

“Prije blizu tri godine, 27. augusta 2014. godine, u ovoj istoj dvorani smo se razdvojili uz poruku da je svaki kraj novi početak. To je bilo razdvajanje samo u pravnom smislu, jer se u srcima nikada nismo razdvajali. Evo, danas, nakon tačno 998 dana smo opet u ovoj dvorani i kažemo da nastavljamo dalje“, poručio je Erdogan u obraćanju delegatima i okupljenima u Sportskoj dvorani u Ankari i hiljadama pristalica okupljenih na platou ispred dvorane.

Erdogan je također kazao kako borba protiv terorističkih organizacija FETO, PKK ili ISIS-a nije nikakav lični obračun, već kako je borba protiv tih izdajničkih i zlih grupa borba za sigurnost i blagostanje naroda i države.

“Sve što radimo, radimo za naš narod i državu Tursku. Ne smije se zaboraviti da nismo posustali u odbrani pravne države i da je Turska kao takva opstala uprkos svim iskušenjima. Nastavit ćemo borbu protiv terorizma u pravnim okvirima, bez obzira koliko teroristi pokažu podlosti i zla“, kazao je Erdogan i dodao da bi se Turska mogla suočiti sa novim problemima ako ne nastavi odlučnu borbu protiv terorizma.

Turski predsjendik je kazao kako će teroristi i separatisti, uključujući PKK, FETO i ISIS, biti poraženi u korijenu i kako im neće biti dozvoljeno da ugroze stabilnost Turske i jedinstvo njenog naroda.

Osvrnuo se na vanredno stanje u Turskoj i kazao kako je ono na snazi isključivo zbog efikasne borbe protiv terorizma, a da ni u kom segmentu to stanje ne utiče na svakodnevne obaveze i život građana.

Dodao je da se na Zapadu po uzoru na francuski primjer uvode vanredna stanja, a da se bezobrazno to Turskoj prigovara kada uvede to stanje zbog izdajničkog napada s ciljem rušenja državnog poretka.

Poručio je da će vanredno stanje u Turskoj biti na snazi sve do konačne pobjede nad terorizmom i do osiguranja mira i stabilnosti.

Predsjednik Republike Turske Erdogan izjavio je i to kako Turska više ne mora tolerirati dvoličnu politiku Evropske unije koja nipodaštava čast turskog naroda i države.

“Ili će EU održati riječ koju nam da, uspostaviti slobodno kretanje ljudi, poslati obećanu pomoć za izbjeglice, otvoriti poglavlja i deblokirati pregovore ili ćemo nastaviti svako svojim putem. Naš izbor je, uprkos svemu, da nastavimo put sa Evropskom unijom, ali odluka o tome je u rukama Evropske unije“, poručio je Erdogan iz Ankare.

Podsjetivši na nedavne zvanične posjete Indiji, Rusiji, Kataru, Kini i SAD-u, Erdogan je kazao da su Turskoj otvorena velika vrata na međunarodnoj sceni i poručio da je Turska danas mnogo jača od Turske u prošlosti i da niko ne treba sumnjati da će sutra biti još jača.

Jedna od stvari kojom će se Turska u narednom periodu baviti, prema riječima Erdogana, je intenziviranje vanjske politike na međunarodnoj sceni.

Najavljujući reforme u organima AK Partije na svim nivoima, Erdogan je kazao da će uskoro objaviti i šestomjesečni plan mape puta kojim će Turska nastaviti put stabilizacije i razvoja.

Na današnjem kongresu u Ankari AK Partija bira rukovodeća tijela, uključujući i poziciju predsjednika na koju se očekuje povratak Erdogana i odlazak aktuelnog čelnika Binalija Yildirima.

Erdogan je sa čela stranke odstupio 27. augusta 2014. godine kada je na prvim predsjedničkim izborima izabran za predsjednika Turske, a čelnu poziciju u stranci prepustio dadašnjem premijeru Ahmetu Davutogluu.

Povratak Erdogana na čelo stranke nakon 998 dana omogućio je referendum na kojem su 16. aprila turski birači odobrili provedbu ustavne reforme koja predviđa uvođenje predsjedničkog sistema i omogućava predsjedniku države i aktivno članstvo u političkoj stranci.

Drugi vanredni kongres AK Partije održan je u maju prošle godine kada je na čelo te stranke imenovan Binali Yildirim.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh