Svijet

Kurz izabran za šefa OVP, pozvao na vanredne izbore

Sebastian Kurz izabran je danas za novog šefa Narodne partije Austrije (OVP).

Sebastijan Kurc - Tanjug

Advertisements

“Po mom mišljenju, prvi korak je zajednički prijedlog za održavanje vanrednih izbora”, rekao je Kurz na konferenciji za novinare održanoj u Beču, nakon što je jednoglasno izabran za novog šefa Narodne partije Austrije, prenio je “AFP”.

Kurz je prethodno postavio niz uslova stranci, među kojima je i zahtjev da na iduće parlamentarne izbore izađe sa “samostalnom listom” koju bi podržali narodnjaci. U programu sa sedam zahtjeva, koji je predao predsjedništvu OVP, Kurz je zahtijevao dalekosežne sadržajne i personalne slobode kao budući šef stranke, javlja “Tanjug”…

On je planirao samostalnu listu za izbore na kojoj bi se našle osobe koje nisu članovi OVP, a bila bi podržana i od drugih organizacija. Za sastavljanje liste kandidata Kurz je tražio potpunu slobodu, konkretno je želio da ima odriješene ruke za postavljanje kandidata na saveznu listu, što je do sada bilo u nadležnosti odluke predsjedništva partije.

Što se pokrajinskih lista tiče, on je zahtijevao da dobije pravo veta, a tražio je i da sistem glasova odluči o uspjehu kandidata sa pokrajinskih i regionalnih lista, čime bi se pojačala, kako je rekao, veza između političkih predstavnika i građana.

Iako će se kandidovati sa sopstvenom, samostalnom listom, Kurz je od OVP zahtijevao i da, kao lider stranke, dobije pravo da sam odlučuje o generalnom sekretaru i timu u vladi, o čemu je do sada odlučivalo predsjedništvo. Takođe i za pregovore o budućim mogućim koalicijama Kurz je zahtijevao odrešene ruke, te je također insistirao da predsjedništvo OVP-a donese odluku da se odgovarajuće promjene unesu u statut te stranke.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh