Svijet

Aferim, ljudino: Otvorio kuhinju, azil za napuštene pse i sirotište za štenad

Poduzetnik i dobrotvor Unal Hekim u Istanbulu je otvorio kuhinju, azil za napuštene pse te sirotište za štenad.

psi lutalice

Advertisements

Hekim već 12 godina uzgaja životinje, a njegov život se promijenio nakon što se susreo sa psom koji je bio toliko neuhranjen da je jedva stajao na nogama, piše “Anadolu Agency”.

Ranije tog dana je već podijelio hranu psima u drugom naselju, zbog čega tog psa nije imao čime nahraniti. Hekim je potom došao na ideju da otvori javnu kuhinju za ulične pse i druge životinje.

Iznajmio je prostor u kojem je otvorio javnu kuhinju, a zatim je nabavio i frižidere te lonac za kuhanje. Pet osoba radi na spremanju hrane za pse te dva vozača na dijeljenju.

Uposlenici javne kuhinje u jutarnjim satima dolaze na posao i iz zamrzivača vade kosti koje kasnije usitnjavaju u mašini. Zatim u tu smjesu dodaju hljeb i krompir, a nekad i meso.

Smjesa zatim biva nasuta u posude i podijeljena životinjama na ulicama nekoliko naselja u Istanbulu.

Psi već poznaju vozila koja im dovoze hranu, zbog čega se okupe oko njih i čekaju svoju porciju. Hekim je rekao kako su jela koja se prave u toj javnoj kuhinji spremljena na kvalitetan način u čistoj sredini.

“Oko 150 posuda hrane dijelimo između Gebzea i Silea. Imamo dvoje vozila. Ne radimo to zbog reklame i ne dobijamo nikakvu pomoć. Sve finansiramo iz vlastitog budžeta”, rekao je Hekim koji ovaj način pomaganja životinjama smatra činjenjem dobrog sebi.

Kaže da kada bi čovjek znao koristi od mačke i psa, u kući bi napravio prostor za mačku, a napolju kućicu za psa.

Dodao je kako liječe i bolesne životinje koje trebaju terapiju.

“Pored javne kuhinje imamo i azil. Tu dovodimo pse za one koji od nas žele udomiti životinju. Pored toga smo otvorili i sirotište za štenad koja su izgubila roditelje”, izjavio je Hekim.

Kaže kako se tu brinu o štenadi, ali i da postoje psi koji dobijaju terapije protiv raznih bolesti.

“Nemam mogućnosti da odustanem od ovog posla. To je najveće bogatstvo koje djeci mogu ostaviti”, smatra Hekim.

U javnoj kuhinji volontira i fizioterapeutkinja Sevgi Elik koja već deset godina hrani pse.

“Veoma sam sretna. Usrećuje me to što hranim ove životinje”, rekla je Elik.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh