Svijet

Papa Franjo: “Teorija evolucije je tačna. Bog nije mađioničar”

“Teorije evolucije i ‘Velikog praska’ su tačne, a Bog nije ‘mađioničar s čarobnim štapićem'”, izjavio je papa Franjo i tim riječima stao na kraj pseudoteorijama o kreacionizmu i inteligentnom dizajnu koje je, smatraju mnogi, podržavao njegov prethodnik Benedikt XVI.

Papa Franjo - Twitter

Advertisements

Papa je objasnio kako obje naučne teorije nisu nekompatibilne s postojanjem Stvoritelja – štaviše, takve teorije ga, kaže on, podrazumijevaju, piše “Independent“…

“Kad čitamo o stvaranju svijeta u Knjizi postanka, često Boga zamišljamo kao svemogućeg mađioničara s čarobnim štapićem. Ali, to nije tako”, rekao je papa Franjo u govoru na Papinskoj akademiji znanosti u Vatikanu.

“Stvorio je ljudska bića i pustio ih neka se razvijaju prema unutrašnjim zakonima koje je dao svakom od njih kako bi ostvarili ispunjenje.”

“Teorija Velikog praska, za koju danas smatramo kako označava početak svijeta, nije u proturječju s intervencijom božanskog stvoritelja već ga, naprotiv, zahtijeva”, dodao je Papa i nastavio:

“Evolucija u prirodi nije nesaglasna s idejom o stvaranju, jer evolucija zahtijeva stvaranje bića koja napreduju”.

Riječi pape Franje nastavak su politike progresivnog rada Pija XII koji je otvorio vrata teoriji evolucije i Velikog praska u crkvenim krugovima. Ivan Pavao II otišao je još dalje 1996., rekavši kako je evolucija “više od teorije”, te da je “efikasno dokazana činjenica”.

Međutim, prethodni papa Benedikt XVI podržavao je ideju inteligentnog dizajna u evoluciji prema kojoj je prirodna selekcija sama po sebi nedovoljna da objasni svu kompleksnost živog svijeta.

Izjave Svetog Oca obradovale su naučnu zajednicu, između ostalih i Giovannija Bignamija profesora i predsjednika italijanskog nacionalnog instituta za astrofiziku:

“Papina izjava je vrlo značajna. Svi mi direktno potječemo iz Velikog praska koji je stvorio naš svemir. Evolucija je potekla iz stvaranja”.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh