Svijet

Erdogan: “Jerusalem je hram časti i slave za sve muslimane”

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Istanbulu kako je Jerusalem, kao prva kibla i grad poslanika, za sve muslimane “harem časti i slave”, javlja Anadolu Agency (AA).

Recep Tayyip Erdogan - Anadolija

Advertisements

“Bez pronalaska pravednog rješenja palestinskog pitanja nije moguće uspostaviti mir i stabilnost u regiji. U tom kontekstu je važno da se poštuju međunarodne pravne norme i odluke. Niko i nijedna država nisu iznad prava, niti to može biti. Međutim, u slučaju palestinskog pitanja već godinama pravo vode oni koji se smatraju da su iznad njega i to tako treba vidjeti”, poručio je Erdogan u obraćanju na otvaranju “Foruma međunarodnih fondacija u Jerusalemu”.

Istakao je kako posebno poštuje i cijeni napore svih onih koji doprinose da se okončaju nepravda i okupacija u Jerusalemu.

“Izražavam poštovanje prema svima, bez obzira na vjeru i naciju, koji imaju savjest i koji se bore za Jerusalem te koji ulažu napore da se okončaju nepravda i okupacija Palestine”, kazao je Erdogan.

Naglasio je da je Jerusalem sveti grad za sve tri monoteističke religije.

“Jerusalem je ljubav. Jerusalem je čežnja. Jerusalem je okosnica čovječanstva i mehlem za dušu”, kazao je turski predsjednik, dodajući da Turska čini velike napore da bi Jerusalem opet postao grad mira, blagostanja i sigurnosti.

Istakao je kako nekažnjavanje počinitelja nasilja i zločina dodatno doprinosi porastu novog vala nasilja.

“Upravo to je razlog da je sve više zločina koje je Izrael počinio u Palestini. Pokušaji da se u regionu uspostave mir i stabilnost su osuđeni na propast dok se, prema međunarodnom pravu, ne bude odgovaralo za počinjena ubistva, masakre i nasilje”, rekao je Erdogan.

Na kraju je dodao kako je veoma važno nastaviti pružati podršku udruženjima i fondacijama koje djeluju u Jerusalemu kako bi se na taj način pružila pomoć i palestinskom narodu.

“Nikada ne smijemo zaboraviti da su fondacije i udruženja za mlade, stare, siročad i invalide u okupiranom Jerusalem jedini spas. Bogomolje, bolnice, škole, sirotišta, bazari i narodne kuhinje jedino na ovaj način mogu opstati”, kazao je Erdogan u svome obraćanju prisutnima.

Istakao je kako muslimani trebaju češće posjećivati Jerusalem i džamiju Al-Aksu.

“Najsnažnija podrška koju ćemo uputiti našoj braći u Jerusalemu je posjeta tom gradu”, rekao je Erdogan.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh