ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Svijet

Reis posjetio Bijelu kuću: “Zadržite pažnju na BiH, povećajte investicije”

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Husein ef. Kavazović, posjetio je Washington gdje se susreo sa visokim zvaničnicima u američkoj administraciji, među kojima su i zvaničnici Bijele kuće i State Departmenta.

Reis u Washigtonu - Rijaset.ba

Reis Kavazović je 28. marta posjetio State Department gdje je održao niz sastanaka. Prvo se sastao sa Matthew A. Palmerom, direktorom Ureda za poslove sa Južnom i Centralnom Evropom u Birou za evropske i evroazijske poslove State Departmenta. Sagovornici su razmijenili mišljenja i informacije o političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH kao i ulozi vjerskih zajednica u promociji dijaloga i saradnje pripadnika različitih crkava i vjerskih zajednica u BiH.

Reis je održao i sastanak sa Irfanom Saeedom, šefom Kancelarije za suzbijanje nasilnog ekstremizma u Birou za sprječavanje terorizma. Izražena je obostrana zabrinutost pojavama nasilnog ekstremizma u svijetu, a domaćin susreta je izrazio zadovoljstvo onime što Islamska zajednica i reisul-ulema čine u sprječavanju pojave i širenja nasilnog ekstremizma

Delegacija Rijaseta IZ u BiH sastala se i sa Bruce Whartonom, v.d. podsekretara za javne poslove i javnu diplomatiju. Wharton je kazao da je informiran o tome šta reisul-ulema radi u promoviranju mira i pozitivnih vrijednosti među svim građanima BiH te da ga o tome redovno obavještava Maureen Cormack, američka ambasadorica u Sarajevu. Izrazio je želju da se određeni programi koji se realiziraju u BiH zajedno sa američkom ambasadom nastave i u narednom periodu.

Reisul-ulema se sastao i sa Elise Mellinger, šeficom Kancelarije za međunarodne vjerske slobode u Birou za demokratiju, ljudska prava i rad. Razgovaralo se o stanju vjerskih sloboda u BiH te o načinima njihovog unapređenja. Sa Amy Lillis, specijalnom predstavnicom Kancelarije državnog sekretara za vjerske i globalne poslove reisul-ulema je razgovarao o situaciji u BiH i mogućnostima saradnje ove kancelarije sa Islamskom zajednicom u BiH.

U Bijeloj kući, u Vijeću za nacionalnu sigurnost, reis se sastao sa Markom Tervakoskim, direktorom za Balkan i Kavkaz.

Tokom svih sastanaka, i u State Departmentu, kao i u Bijeloj kući, mogla se osjetiti prijateljska atmosfera te naklonost Sjedinjenih Američkih Država Bosni i Hercegovini i njenim narodima.

Reisul-ulema je od svojih sagovornika zatražio da zadrže pažnju na Bosni i Hercegovini i osnaže svoje prisustvo u našoj zemlji kroz povećanje investicija i druge oblike saradnje, te da posebnu pažnju posvete Srebrenici koja je „naša bolna rana“. Svi sagovornici su izrazili spremnost da rade na tome da se u BiH vidi odlučnost Sjedinjenih Američkih Država po pitanju svih zahtjeva koje je izložio reis, što uključuje i pitanje Srebrenice, saopšteno je iz Rijaseta IZ u BiH…


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh