ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Svijet

Ispovijest “Vukodlaka” iz Rusije: Monstrum otkrio zašto je ubio 82 žene

Najzloglasniji serijski ubica iz Rusije kazao je nedavno u jezivoj ispovijesti kako je bio dobar suprug i otac kada je prije gotovo 20 godina krenuo u ubilački pohod ubivši pritom 82 žene.

Mikhail 'Vukodlak' Popkov - Radiosarajevo

Mikhail “Vukodlak” Popkov (53) službeno je optužen za 60 novih ubistava u ponedjeljak, koji se nadodaju na 22 ubistva koja je počinio, a za koja već služi doživotnu zatvorsku kaznu. Bivši policajac Popkov priznao je da je počinio sve za što ga se tereti i kazao kako je želio očistiti sibirski grad Angarsk od prostitutki i nemoralnih žena.

Tužioci vjeruju da je 82 konačan broj žrtava koje je gotovo sve silovao prije nego li ih je izmasakrirao noževima, sjekirama i odvijačima.

Sve je počelo davne 1992. godine, nakon raspada Sovjetskog Saveza, a potrajalo je sve do 2010. Žrtve su bile stare od 17 do 38 godina.

Krim istražiteljima priznao je kako je vodio dvostruki život – s jedne strane normalan porodični život, a s druge život najkrvoločnijeg serijskog ubice.

“S jedne strane sam bio normalna osoba, policajac koji je dobro obavljao svoj posao. Imao sam porodicu. Moja supruga i kći smatrale su me dobrim mužem i ocem, što je zaista tako i bilo. S druge strane, ubijao sam svoje žrtve što sam pažljivo skrivao od svih jer sam znao da činim zločin. Moja žena i kći nisu nikad znale za zločine koje sam počinio i nisu uopšte sumnjale”, kazao je, piše “Jutarnji“…

Hladnokrvno je otkrio kako je birao žene koje će ubiti: “Žrtve su bile žene koje su bez muške pratnje bile na ulici bez određene svrhe, ponašale se razuzdano, koje se nisu bojale razgovarati sa mnom, ući u moj automobil i odvesti se sa mnom u avanturu, zbog zabave, spremne piti alkohol i se*sati se.”

Žrtve je tražio vozeći se se u policijskom automobilu i nudio im prijevoz, a onda bi ih odvezao na osamu gdje ih je silovao, a potom i ubio.

“Nisu sve žene postale žrtvama, no one koje su se nisu dobro ponašale imao sam želju kazniti”, opisao je kako je odlučivao koju će ostaviti na životu. “Neke se nisu tako ponašale, bojale su se. Osim Elene Dorogove, koja je žurila na željezničku stanicu naći se s majkom. Ona je bila trijezna.”

Oružje je, kaže, birao nasumice.

“Nikad se nisam pripremio za ubistvo. Koristio bih ono što bih našao u autu – nož, sjekiru, palicu… Nikad nisam koristio uže kako bi ih ugušio, nisam koristio ni vatreno oružje. I nisam im vadio srce.”

Ubio je i učiteljicu iz muzičke škole koja je predavala njegovoj kćeri, a jednom se vratio na mjesto zločina nakon što je ubio dvije žene, jer je shvatio da izgubio policijsku značku, što ga je moglo otkriti kao serijskog ubicu.

“Našao sam značku, a onda shvatio da jedna žena još diše. Šokirao sam se jer je još bila živa. Dokrajčio sam je lopatom.”

Bile su to Maria Lizhina (35) i Lilija Paškovskaja (37) koje su ubijene 2000. godine. Ubica je proglašen mentalno sposobnim za suđenje.

Njegova supruga Elena i kći Ekaterina započele su nove živote u drugim gradovima, nakon što su prvobitno odbijale povjerovati da je Popkov kriv za sva ta ubica. Ekaterina, koja sada ima 30 godina i radi kao učiteljica, kazala je kako ne može vjerovati da je njen voljeni otac čovjek koji je silovao i izmasakrirao te žrtve. Nije ga vidjela otkako je 2015. godine osuđen za 22 ubistva, ali sada je kazala kako ga želi pogledati u oči kako bi provjerila bi li on zaista mogao biti ubica.

Nakon što je 2012. godine uhapšen, kazao je je kako je htio ulicu očistiti od prostitutki: “Napustile su svoje muževe i djecu kod kuće i otišle se van zabavljati kao da im je to posljednji dan na životu.”

Smatra se kako je Popkov ubijao žene koje su ga navodno podsjećale na njegovu majku koja je bila alkoholičarka i koja ga je zlostavljala u djetinjstvu.

Jedna od njegovih žrtava preživjela je napad i kasnije ga je identifikovala na fotografiji. Međutim, njegova supruga osigurala mu je alibi, a istražioci nisu vjerovali da je on kriv. Uhapšen je tek 2012. kada je došao u Vladivostok kupiti automobil gdje su mu uzeli otiske prstiju. Popkov je priznao da je prestao ubijati svoje žrtve nakon što se zarazio sifilisom zbog čega je postao impotentan.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh