ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Svijet

Mračne tajne odrastanja u sjenci dinastiji Rockefeller: Majka je bila depresivna, a otac skupljao insekte i…

Omiljena fotografija Eileen Rockefeller prikazuje lijepu djevojčicu svijetlih uvojaka u naručju svoga oca.

No image - Haber.ba

Eileen Rockefeller (65), kćerka najstarijeg milijardera na svijetu Davida Rockefellera (101) koji je preminuo u ponedjeljak 20. ožujka, sa suprugom i sinovima živi na porodičnoj farmi u Vermontu, a u povodu očeve smrti okupila je porodicu u salonu na najvišem spratu centralne zgrade Rockefeller Centera u New Yorku, gdje se jednom godišnje okupljaju članovi uže porodice koji upravljaju zakladom Rockefeller, vlasnikom porodičnog nasljedstva, a ondje je primila i reporterku “Jutarnjeg“…

Omiljena fotografija Eileen Rockefeller prikazuje lijepu djevojčicu svijetlih uvojaka u naručju svoga oca. U pozadini je cvijeće, čini se da se nalaze u prirodi i po svjetlu se daje zaključiti da je lijep dan, jedna od onih epizoda iz djetinjstva koje se urežu u sjećanje. Tek kasnije primjećujem da je fotografija nepotpuna, isječena iz veće slike na kojoj se uz oca nalazi i njezina majka Margaret. Kada je pitam zašto joj je draži isječak od originalne fotografije, govori mi:

“Moja majka je bila poput sunca, nasmijana i vesela. Međutim, zatim bi uslijedili njeni mračni trenuci. Postajala bi odsutna i ljutita. Zaista sam sigurna da je majčina depresija pojačala osjećaj manje vrijednosti koji me progonio tokom čitavog života, jednako tako moju braću i sestre”, govori.

Njen otac David, naprotiv, bio je osoba vedrog karaktera. Iako je tokom njenog djetinjstva uglavnom bio odsutan, osjećala je da ih veže posebna vrsta topline i prijateljstva koja se zadržala do zadnjeg dana.

I u očevoj poodmakloj dobi zajednički ručak prilikom njenog dolaska u New York bilo je njihovo nepisano pravilo.

“Tata me svaki put izveo na neko lijepo mjesto. Za te bi se prigode lijepo odjenuo i naručio birana vina. Uprkos starosti, ostao je džentlmen. Ljudi se, izgleda, ne mijenjaju”, nastavlja. Sve bi ovo bila uobičajena sličica iz života jedne porodice da se ne radi o onoj koja nosi najzvučnije prezime od svih: Rockefeller.

Visoka skala

Kada sam svojoj sugovornici Eileen, nasljednici dinastije Rockefeller, rekla da je u našem jeziku njeno prezime nositelj poslovičnog aludiranja na bogatstvo, nasmijala se.

“Nije lahko osjećati se važnim kada ti porodica skalu postavi tako visoko”, rekla je. Bio je vedar dan i prozor uredske prostorije uz koji je stajala otvarao je pogled prema zgradi Muzeja moderne umjetnosti MoMA, One Chase Manhattan Plazi, Lincoln Centru i Freedom Toweru, novoj inkarnaciji nekadašnjeg World Trade Centera. Sve su ovo zgrade vezane uz dostignuća njene porodice. To smo jutro provele u salonu na najvišem spratu centralne zgrade Rockefeller Centera, remek-djela njenog djeda, u kome se i danas nalaze porodične kancelarije. Jednom godišnje uži članovi porodice koji, poput Eileen, upravljaju fondacijom Rockefeller, vlasnikom porodičnog nasljedstva, sastaju se upravo u ovoj prostoriji, čije zidove krase djela francuskih impresionista i pogled na Manhattan. Ove sedmice Eileen je vanredno okupila članove porodice kako bi im javila tužnu vijest da je u 101. godini života preminuo njen otac David. Uprkos poodmakloj dobi, informacija je dočekana s nevjericom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh