ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Svijet

Papa misli da se Evropa protiv populizma može boriti nadom u solidarnost

“Evropa bi “mogla umrijeti” ne vrati li se idealima svojih osnivača, kao što je “solidarnost””, rekao je u petak papa Franjo pred 27 čelnika EU-a okupljenih u Vatikanu. Papa rođen u Argentini ocijenio je da ona i dalje mora “pokazivati put”, dan uoči proslave 60 godina Rimskih ugovora.

Papa Franjo - Twitter

Solidarnost je lijek protiv populizma

“Svako tijelo koje ne zna kamo ide, svako tijelo kojem nedostaje pogled prema naprijed, prvo pati od regresije i na kraju mu prijeti smrt”, upozorio je u svečanoj dvorani Regia u Apostolskoj palači, javlja “Hina”…

Sveti Otac je kazao da “Evropa ponovo nalazi nadu u solidarnosti koja je i najdjelotvorniji lijek za suvremene populizme”.

“Ako pati jedan, pate svi”, istakao je Papa.

“Tako i mi danas zajedno s Velikom Britanijom oplakujemo žrtve napada u Londonu prije dva dana”.

Strah i lažna sigurnost

“Evropa nalazi nadu kada se ne zatvara u strah i u lažnu sigurnost”, istakao je, podsjetivši na temu “multikulturnog identiteta” koja je kod njega česta.

U čast potpisivanja ugovora o osnivanju Evropske ekonomske zajednice prije 60 godina, “bilo je jasno kako je važno raditi na jedinstvenoj i otvorenoj Evropi”, rekao je Papa, podsjetivši koliko je teškoća Evropa podnijela kako bi srušila zid koji je dijelio popola.

Još jednom je istakao potrebu “dijaloga” sa stotinama hiljadama migranata koji stižu u EU.

“Ne možemo se zadovoljiti time da tešku migrantsku krizu rješavamo kao da je tek brojčani, ekonomski ili sigurnosni problem”, dodao je.

Ozbiljne mogućnosti

Evropa mora misliti i na mlade, nudeći im “ozbiljne mogućnosti za školovanje, stvarne mogućnosti za uključivanje u svijet rada”, kao i na porodicu koja je “prva i temeljna stanica društva”.

Usto mora “garantovati mogućnost rađanja djece, bez straha da ih se ne može prehranjivati” i “braniti život”, ocijenio je Papa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh