ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Svijet

Rusija želi primiti imigrante iz muslimanskih zemalja koje SAD i Evropa ne žele

Rusija je spremna primiti imigrante iz muslimanskih zemalja, čak i potencira tu priču.

Moskva - Srna

Kako piše “Bloomberg”, Rusija se suočava sa krizom manjka radne snage, te su imigranti iz muslimanskih zemalja i više nego dobrodošli u ovu zemlju.

Osim ekonomske računice, Rusi nemaju problem da žive zajedno sa muslimanima, jer to, uostalom, rade već vijekovima, piše “Avaz“…

Ruski list “Nezavisimaya Gazeta” tako piše da bi “Trump i Le Pen” bili opozicija u Rusiji, bez obzira što ih zvanični Kremlj poštuje i cijeni.

“Vladini mediji kritikuju Evropsku uniju jer prima nekontrolisan broj migranata sa Bliskog istoka i iz Afrike, a istovremeno prima ljude iz istih zemalja, ali i mnogih drugih. U Rusiji vlasti antiimigraciona stajališta tretiraju kao neprihvatljivu formu nacionalizma”, piše ovaj list.

Rusija i Rusi stotinama godina žive zajedno sa muslimanima, a islam je druga najbrojnija religija u Rusiji, dok muslimani čine oko 15 posto ukupnog stanovništva Rusije.

Osim toga, Rusija je okružena uglavnom muslimanskim zemljama na jugu i istoku, pa je Vladimiru Putinu od ogromne važnosti da ne slijedi retoriku Donalda Trumpa i krene u neku vrsta rata sa islamom. To se u Rusiji ne može dogoditi, tvrdi “Bloomberg”.

Rusija je prima izbjeglice i migrante sa Bliskog istoka, Afrike, ali i mnogih bivših država SSSR-a, kao što su Kazahstan, Uzebkistan, Tadžikistan, Azerbejdžan…

“Imigranti su oduvijek bili veoma važan dio ruskog društva i ekonomije. U sektorima prodaje, održavanja, trgovine, građevinstva, uslužnih djelatnosti i mnogo toga drugog, migranti su nezamijenjivi. Rusija ekonomski i kulturno ne može bez migranata i to je jasno i Putinu”, rekao je Andrej Movchan, direktor ekonomskog odjela Carnegie Centra u Moskvi.

I spoljna politika Rusije dobrim dijelom gaji dobre odnose sa muslimanskim državama. Uostalom, najveći saveznik Rusije je Iran, a Moskva gaji odlične odnose i sa mnogim drugim muslimanskim zemljama, kao što su Sirija, Egipat, Libija, Pakistan, Kazahstan…, a u posljednje vrijeme na ovaj spisak može se dodati i Turska.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh