Svijet

Juncker: “Niko više neće otići, primit ćemo nove članice”

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker nije zabrinut da bi izlazak Velike Britanije iz Evropske unije otvorio vrata za nova napuštanja ove evropske asocijacije “jer će Brexit pokazati da to nije dobra ideja”. Najavio je i da će EU dobiti nove članice.

Jean-Claude Juncker - Trt.net.tr

U intervjuu za “Bild am Sonntang“, on je istakao da “će britanski izlazak svima pokazati da to nije dobra ideja”…

“Naprotiv! Ostale države će se ponovo zaljubiti jedna u drugu i obnoviti zavjete date EU”, dodao je on.

Juncker se sprema za veliki susret 27 država članica Unije naredne sedmice u Rimu gdje će se obilježiti 60 godina ovog evropskog saveza. Očekuje se i da će čelnici država – članica EU potvrditi da je “Evropa naša zajednička budućnost”.

U razgovoru za “Bild” naglasio je i da se Velika Britanija mora navići da je EU tretira kao ne-članicu ovog saveza.

“Nema napola članstva. To nije moguće. U Evropi mi jedemo ono što je na stolu ili uopšte ne sjedamo za sto”, rekao je.

Juncker je istakao da će se Unija dalje širiti, da će biti prijema novih članica, ali ne do isteka njegovog mandata 2019. godine.

“To je zato jer ni jedna od država – kandidata za ulazak u EU još nije ispunila sve uslove”, precizirao je predsjednik Evropske komisije.

EU trenutno vodi pregovore o proširenju samo s balkanskim državama i u tom procesu najdalje je odmakla Crna Gora. Kosovo je na kraju reda, s potpisanim Sporazumom o stabilizaciji i asocijaciji s EU. BiH je ispred njega s predatom aplikacijom za status kandidata, a Makedonija bi uskoro mogla obilježiti deceniju kako čeka da joj se kandidatski status odobri.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh