ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Svijet

Ovo je najbolja zemlja na svijetu za ŽENE

Naravno u pitanju je Evropa i jedna pored svega ostalog prelijepa, uređena i vrlo moderna zemlja.

Stockholm - Pogodak.rs

Možda ste i pretpostavili da je neka skandinavska zemlja, jer odavno je poznato kako skandinavske zemlje imaju najbolji odnos prema ženama, ali ne vjerujemo da ste pogodili koja država je u pitanju! Da ne dužimo – najbolja zemlja na svijetu za žene je Švedska.

Švedska je poznata po mnogo čemu: saunama, zdravlju, uravnoteženim privatnim i poslovnim životom, pa i posebnoj kafi (sa kardamon kolačićima zvanoj fika). Ali ono po čemu je ova zemlja i generalno cijela Skandinavija najpoznatija jeste ravnopravnost polova – što istraživanja samo potvrđuju, prenosi “Elle“…

Sudeći po U.S. News & World Report godišnjem “Best Countries” indeksu, Švedska je najbolja zemlja na svijetu za žene. Danska, Norveška, Holandija, Kanada, Finska, Švajcarska, Australija, Austrija i Novi Zeland su ostale države iz top 10.

Pored toga što je ravnopravnost polova jedan od kamena temeljaca društva, švedska vlada ulaže novac u sve ono što zagovara: žene dobijaju besplatne ili plaćene vježbe za trudnice, i mogu da dobiju plaćeni odmor od 480 dana za sebe i partnera kada rode ili usvoje dijete; te dane mogu iskorišćavati kako žele dok dijete ne napuni 8 godina. (Od 41. nacije jedino SAD nemaju plaćeno porodiljsko odsustvo).

Dvije trećine univerzitetskih diploma dodjeljuje se ženama. Na profesionalnom planu, Švedska ima jednu od najvećih zastupljenosti žena u parlamentu – 5 žena je izabrano prvi put 1922. godine – a od 2015. 82 žene i 90 muškaraca su bili na čelu glavnih državnih ustanova.

Još neki bitni momenti iz duge historije ženskih prava ove zemlje?

  • 1250. godine kralj Birger Jarl donio je zakon protiv nasilja nad ženama; 1845. odobrena su ista nasljedna prava za muškarce i žene.
  • 1921. Šveđanke su dobile pravo glasa i kandidature. 1935. godine izglasana su jednaka osnovna penziona prava za muškarce i žene.
  • 2013. Švedska je postala jedna od nekoliko zemalja koje imaju ženskog nadbiskupa, što se dogodilo dolaskom Antje Jackelen na čelo švedske Crkve.
  • 2002. i 2016. godine Švedska je povećala novčana sredstva za porodiljsko odsustvo.

Pored svih uspjeha, Šveđanke nisu prestale s trudom. Prošle sedmice u vijestima se pojavio ženski fudbalski tim koji je imena na dresovima zamjenio porukama motivacije za žene, poput “Believe in your damn self“. Inicijativa, pokrenuta u saradnji sa Adidasom, dobra je za žene na više načina: 10 posto zarade od prodaje dresova otići će organizaciji mladih atletičarki.

Ok, Švedska, shvatili smo – nevjerovatna si!


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh