ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Svijet

AMERIČKI PSIHIJATAR TVRDI: “Trump je opasno mentalno bolestan i nepodoban da bude predsjednik”

Američki psihijatar i psihoterapeut, John D. Gartner, profesor na prestižnom baltimorskom univerzitetu Johns Hopkins za “US News” je kazao kako vjeruje da aktuelni američki predsjednik Donald Trump boluje od malignog narcizma.

Donald Trump - CNN

Svjestan toga da krši “Goldwaterovo pravilo” po kome psihijatri ne smiju postavljati dijagnozu javnoj osobi bez njenog pristanka i ukoliko je nisu lično procijenili, Gartner je javno kazao ono s čime se slažu mnoge njegove kolege, prenosi “Hina”…

Donald Trump je opasno mentalno bolestan i po temperamentu nepodoban da bude predsjednik jedne države“, kazao je Gartner, podsjećajući na njegovo ponašanje i ukazujući na sklonost “grandioznosti, sadizmu, agresivnosti, paranoji, impulzivnosti i hiperosjetljivosti na kritiku“.

Do sada smo vidjeli dovoljno da možemo postaviti dijagnozu. Ovaj je poremećaj neizlječiv i treba ga razlikovati od narcističkog poremećaja ličnosti, koji karakteriše emocionalna i psihološka fiksacija na samoga sebe“, dodao je Gartner.

Ponašanje malignih narcisa često se preklapa s psihopatijom i antisocijalnim poremećajem ličnosti. Takve osobe često nemaju obzira ni interesa za moralan odnos i ne osjećaju kajanje zbog svojih postupaka. Mogu biti izuzetno inteligentne, blagoglagoljive, šarmantne i često su na visokim položajima. Ova podgrupa karakteristična je po arogantnom i nadmenom držanju te uživa u nadmudrivanju s drugim ljudima.

Prikaz ovog tipa narcizma čest je u književnim djelima, posebno u bajkama u kojima njihove osobine postaju idealne za opis negativnih likova. U realnom su svijetu sadizam, mržnja i nekontrolisana agresija malignog narcisa ono što prepoznajemo u osobinama vođa raznih režima i terorističkih grupa.

Prema podacima Američkog psihijatrijskog udruženja (APA) osnovna obilježja narcističnog poremećaja ličnosti koji se prepoznaju u malignom narcizmu su grandiozni osjećaj vlastite važnosti, preokupiranost fantazijama o neograničenoj moći, uspjehu i pameti, vjerovanje u vlastitu posebnost, snažna potreba za obožavanjem i divljenjem, iskorištavanje drugih u međusobnim odnosima, nedostatak empatije te naglašena zavist.

Još u decembru troje profesora s prestižnog američkog univerziteta Harvard izrazilo je zabrinutost zbog mentalnog zdravlja i stabilnosti Donalda Trumpa. U pismu upućenom tadašnjem predsjedniku Baracku Obami tražili su kompletnu medicinsku i psihijatrijsku evaluaciju za Trumpa prije nego što u januaru preuzme funkciju predsjednika.

Ovo nije prvi slučaj da se u Sjedinjenim Državama raspravlja o mogućoj psihološkoj nepodobnosti kandidata za predsjedničku funkciju. Šezdesetih godina prošlog vijeka jedan je američki časopis postavio pitanje psihijatrima smatraju li da je tadašnji republikanski kandidat Barry Goldwater psihološki podoban za mjesto predsjednika, a dio ih je odgovorio negativno. Goldwater je kasnije podnio tužbu nakon koje je APA donijela pravilo po kome psihijatri ne smiju javno iznositi dijagnozu psihloškog stanja javne osobe ukoliko je nisu lično procijenili.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh