ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Svijet

HAOS U AMERICI: Sutkinja prkosila Trumpu, na aerodromima protesti

Američka savezna sutkinja je u subotu navečer djelomično dala za pravo nevladinim organizacijama koje su osporavale izvršnu uredbu Donalda Trumpa o zabrani ulaska izbjeglica i državljana iz sedam muslimanskih zemalja, spriječivši izgon osoba koje su stigle u zemlju s važećim vizama.

Protesti u SAD - Hina

Po dokumentu saveznog suda koji je agencija “AFP” dobila na uvid, savezna sutkinja Brooklyna, Ann Donnelly koja je zaprimila tužbe organizacija za ljudska prava, među kojima i moćnog ACLU-a, naredila je američkim vlastima da ne smiju izgoniti državljane sedam muslimanskih zemalja na koje se odnosi uredba – Irana, Iraka, Jemena, Somalije, Libije, Sirije i Sudana – koji posjeduju isprave na osnovu kojih mogu ući u Sjedinjene Države, prenosi “Hina”…

Prema podacima američke pogranične službe na osnovu Trumpove uredbe na američkim aerodromima zadržano je nešto više od 170 osoba kojima je onemogućen ulazak u zemlju uprkos važećim vizama.

Ovo je dan koji će nam ostati u pamćenju“, rekao je direktor ACLU-a Anthony Romero nakon završetka vanrednog ročišta.

Ovo pokazuje da kada predsjednik Trump donosi zakone i uredbe koji su neustavni i nezakoniti, sudovi su tu da brane prava svih“, dodao je.

Iako je slučaj daleko od završetka jer odluka sutkinje znači tek privremenu djelomičnu suspenziju uredbe i novo ročište je zakazano za februar na kome će se odlučivati o trajnom opozivu uredbe, “večeras je važno da se nikoga ne vrati avionom“, rekao je odvjetnik ACLU-a Lee Gelernt.

Haos na aerodromima

Usto je rekao da je sutkinja naredila vladi da objavi popis svih osoba koje su od petka zadržane na američkim aerodromima.

Uz tužbu koju su podnijele udruge, na aerodromima su organizovani protesti u kojima se tražilo puštanje privedenih koji većinom posjeduju valjane vize, pa i zelenu kartu, američku dozvolu boravka.

Izvori u Trumpovoj administraciji, koji nisu željeli biti imenovani, navode da je Bijela kuća donijela uredbu bez prethodne konsultacije i koordinacije s agencijama nadležnim za njezino provođene pa je uslijedio haos.

Tako je, uprkos uputstvima američke pogranične službe objavljenima u subotu prijepodne da se nosiocima dozvole stalnog boravka u SAD-u treba omogućiti ukrcaj u avione za SAD, dio ostao na aerodromima širom svijeta jer su ih avio-prevoznici odbili primiti u avione.

Trumpova protivkandidatkinja na predsjedničkim izborima Hillary Clinton izrazila je podršku demonstrantima protiv Trumpove uredbe.

Stojim uz ljude koji su se okupili večeras širom zemlje braneći naše vrijednosti i naš ustav. Mi nismo to“, napisala je na Twitteru.

Nešto ranije Trump je kazao novinarima kako njegova uredba ne predstavlja zabranu za muslimane.

To nije zabrana za muslimane. Potpuno smo pripremljeni, sve se odvija vrlo lijepo. Vidite na aerodromima, vidite posvuda. Sve se odvija dobro i imat ćemo vrlo, vrlo snažnu zabranu i ekstremne zapreke koje smo trebali imati već godinama“, kazao je Trump.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh