ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Svijet

Mjesto gdje građani ne znaju šta će s novcem: Čim se rodiš imaš ušteđeno 20.000 dolara!

Nakon gotovo pet godina negativnih kamatnih stopa, danska domaćinstva su bogatija nego ikad.

Kopenhagen - Dragstor.com

To je zaključak na osnovu podataka da je štednja građana u Danskoj dostigla u decembru rekordan nivo, izvještava agencija “Bloomberg”.

“Postoje signali da su, ohrabreni rekordnim nivoom bogatstva, Danci počeli da smanjuju razio bruto duga prema raspoloživim prihodima, koji je najveći među bogatim zemljama svijeta. Prvi put od 2009. godine, udio vlasnika kuća koji otplaćuju glavnice na svoje hipotekarne kredite premašuje udio onih koji otplaćuju kredite koji nose samo kamatu”, navodi se u tekstu.

S viškom novca s kojim ne znaju šta će, Danci “kljukaju” svoje banke koje su krcate štednim računima, pa tako zemlja koja drži svjetski rekord po negativnim kamatama sada takođe ima i rekordnu bankarsku štednju, piše njujorška agencija.

Prema podacima danske centralne banke, iznos štednje na bankarskim računima u Danskoj porastao je na 812,3 milijarde kruna (117,1 milijarda dolara) u decembru, što je prema procjeni “Nykredit” banke najviši nivo u 16 godina, kada je prvi put urađena ta statistika. To je rekordan iznos i kada se sume prilagode za inflaciju i sezonske efekte.

Danci su imali “impresivan rast realnih plata”, rekao je u telefonskoj izjavi za “Bloomberg” glavni ekonomista Nikredita Tore Stramer.

Negativne kamate (referentna kamatna stopa na depozite je minus 0,65 posto) koincidirale su sa trajnim rastom zaposlenosti i, što je još važnije, sa procvatom stambenog tržišta, rekao je on, dodajući da su se banke uzdržale od uvođenja negativnih kamata za građane.

Stramer procjenjuje da, kada se ukupan iznos štednje podjeli po stanovniku, svaki muškarac, žena, dijete i novorođenče u Danskoj imaju na štednji po 21.000 dolara.

Imamo takav ‘vjetar u leđa’ kod prihoda domaćinstava da Danci mogu istovremeno i da povećaju potrošnju, smanje dugove i povećaju svoje bogatstvo“, istakao je on, javlja “Tanjug”…


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh