Svijet

Odobren nacrt zakona o naplati putarine: Uskoro ni u Njemačkoj neće biti vožnje “džaba”

Njemačka Vlada danas je odobrila nacrt zakona o uvođenju putarine na auto-putevima uprkos protivljenju susjednih zemalja koje smatraju da će time biti diskriminisani strani vozači.

Njemačka - Croexpress.eu

Nacrt zakona, koji još treba da bude usvojen u parlamentu, rezultat je kompromisa postignutog prošlog mjeseca između Berlina i Evropske komisije, koja je zaprijetila da će slučaj predati sudu ukoliko putarine ne budu izmjenjene, prenosi “Srna”…

Prema izmjenjenim planovima, Vlada se saglasila da će smanjiti troškove kratkoročnih prolazaka, koje najčešće koriste posjetioci, počev od cijene desetodnevnog boravka od 2,5 eura za ekološki najpodesnije automobile.

Cijene godišnjeg tranzita biće ograničene na 130 eura za njemačke i strane automobile. Međutim, njemačkim vozačima će novac biti vraćen na osnovu smanjenja poreza na motorna vozila.

Projekat je izazvao negodovanje susjedne Austrije, Belgije i Holandije, koje smatraju da će putarine biti primijenjene samo za strane automobile.

Austrijski ministar saobraćaja Jerg Lehtfrid izjavio je danas da je razgovarao sa drugim zemljama o tome da li da zajednički podnesu tužbu protiv predloženih putarina na njemačkim putevima, za koje smatra da krše princip jednakog tretmana u EU.

Međutim, njemački ministar saobraćaja Aleksandar Dobrint je podsjetio da Austrija u proteklih 20 godina ima sopstveni sistem naplate putarina kojim finansira putnu infrastrukturu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh