ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Svijet

Vijeće sigurnosti UN-a: Pozitivnim trendom pregovora iskoristiti priliku za ujedinjeni Kipar

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija pozvalo je sve strane u Kipru da očuvaju napredak ostvaren u pregovorima o rješavanju kiparskog pitanja i da iskoriste historijsku priliku za “ujedinjeni Kipar“, javlja Anadolu Agency.

Kipar - telegraph.co.uk

Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN-a za Kipar Espen Barth Eide i šefica Mirovne misije UN-a na Kipru (UNFICYP) Elizabeth Spehar su na zatvorenoj sjednici Vijeća sigurnosti podnijele izvještaj o aktuelnoj situaciji na Kipru.

Članice Vijeća sigurnosti izrazile su zadovoljstvo ostvarenim napretkom u pregovorima o kiparskoj krizi u proteklih nekoliko mjeseci, kao i zbog činjenice da je nedavno u Ženevi razgovarano prvi put i o pitanjima sigurnosti i davanja garancija za buduće dogovore.

Aktuelni predsjedatelj Vijeća sigurnosti Olof Skoog je nakon sjednice izjavio kako je Vijeće zadovoljno ostvarenim pomacima u kiparskim pregovorima i kako poziva sve strane da nastave taj pozitivni trend.

Skoog je također kazao kako će UN nastaviti podržavati pregovarački proces i da će u tom kontekstu ključnu ulogu imati upravo izaslanici UN-a Eide i Spehar.

Eide se nakon sjednice također obratio novinarima i istakao da je nastavljen pozitivni trend u kiparskim pregovorima, ali da se očekuje faza u kojoj će se razmatrati izuzetno teška pitanja.

“Ključna pitanja će biti garancije u vezi sa naseljavanjem i sigurnosnim pitanjima. To će biti teška pitanja, jer jedna strana smatra da je tursko vojno prisustvo na Kipru dio rješenja, dok suprotna strana to prisustvo smatra problemom”, kazao je Eide.

Eide je na kraju kazao da se nazire mali prozor ka rješenju kiparskog pitanja, ali da su svi svjesni da će to biti težak zadatak.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh