Svijet

Da li je Treći svjetski rat na pomolu? Ubistvo ruskog ambasadora porede s atentatom na Franza Ferdinanda!

Ubistvo ruskog ambasadora u Turskoj ima mnogo sličnosti sa atentatom na Franza Ferdinanda u Sarajevu 28. juna 1914. godine.

Ubistvo ruskog ambasadora porede s atentatom na Franza Ferdinanda - Screenshot

Atentat na Franza Ferdinanda je pokrenuo Prvi svjetski rat u kojem je poginulo više od 16 miliona ljudi.

Turska je ključan član NATO-a, a tenzije Saveza s Rusijom, koja je već ljuta zbog ekspanzije na Istok NATO-a, su na historijskom maksimumu.

Atentat 1914. godine u to vrijeme nije smatran velikim međunarodnim incidentom, a svjetske berze su jedva reagovale – danas je Dow Jones imao rekordno povećanje indexa, mnogo veće nego što je bilo prije ubistva diplomate.

Činjenica je da američki mediji veoma malo izvještavaju o incidentu, piše “Avaz“…

Princip, mladi politički aktivista je tada imao tek 19 godina, Mevlut Mert Altintaš je imao samo 22 godine. Motivisale su ga ruske akcije u komšijskoj Siriji.

Princip se 1914. ponio kao profesionalni ubica, koji je Ferdinanda ubio kada je njegov vozač pogrešno skrenuo nakon što je prethodno propala bombaška zavjera – koju su sproveli Principovi saučesnici.

Svjedoci koji su vidjeli ubistvo ruskog diplomate kažu da je policajac bio hladnokrvan i smiren dok je pucao u Karlova. Rekao je “neću odavde izaći živ!”

Princip je bio jedan od sedam zavjerenika, a on je naoružao napadače i trenirao ih.

Izvještaji iz Turske nagovještavaju da iza 22-godišnjeg ubice možda stoji dobro organizovana i naoružana pro-sirijska pobunjenička organizacija.

Možda je najjezivija reakcija stigla iz Kremlja. Jedan analitičar sa vezama u Kremlju rekao je ruskoj tv stanici odmah nakon pucnjave:

“Prvi svjetski rat počeo je jednim hicem. Pucanj na ruskog ambasadora je objava rata.”


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh