Svijet

Ban Ki-moon: “Stanje u Južnom Sudanu ide prema genocidu, hitno uvesti embargo na oružje”

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moon upozorio je da stanje u Južnom Sudanu ide prema genocidu te pozvao na hitno uvođenje embarga na oružje u toj istočnoafričkoj državi, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ban Ki-moon - Aim.org

Ban je upozorio kako nestabilnost Južnog Sudana prijeti cijeloj regiji te pozvao Vijeće sigurnosti da uvede embargo na oružje što bi “umanjilo kapacitet svih strana da ratuju”.

“Ukoliko ne budemo reagovali, Južni Sudan skreće na putanju prema masovnim zločinima”, poručio je Ban.

Vjerovalo se da će u Južnom Sudanu biti implementiran mir i stabilnost nakon nezavisnosti od susjednog Sudana 2011. godine, međutim, etničko nasilje u toj zemlji eskaliralo je krajem 2013. kada su se snage odane predsjedniku Salva Kiiru koji je iz etničke skupine Dinka, suprostavile snagama odanim Rieku Macharu, bivšem potpredsjedniku koji je iz skupine Nuera.

Sporazumni dogovor između dviju sukobljenih strana postignut je u augustu 2015. godine, ali sukobi su nastavljeni. Na stotine hiljada ljudi je od tada ubijeno, dok je 3,1 milion stanovnika bilo primorano napustiti svoje domove.

Šef humanitarnog odjela UN-a Stephen O'Brien također je upozorio da se situacija u Južnom Sudanu “dramatično pogoršava”.

Prema njegovim riječima, ove godine 6,1 milion građana Južnog Sudana, što je polovina populacije, trebalo je hitnu humanitarnu pomoć.

“Procjenjeujemo da je u Južnom Sudanu jedan milion djece u dobi ispod pet godina akutno neuhranjeno”, rekao je O'Brien.

UN je prošle sedmice saopćio da je Južni Sudan “na rubu sveopšteg etničko-građanskog rata”.

Specijalni izaslanik UN-a za preveniranje genocida Adama Dieng izjavio je kako je ogorčen situacijom u Južnom Sudanu, nakon njegove posljednje posjete toj zemlji.

“Ne postoji veća hitnost nego da se prevenira ono što se tamo dešava”, poručio je Dieng.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh