Svijet

Dan “D” za Trumpa – elektori zvanično biraju predsjednika

Dok Donald Trump užurbano sastavlja svoj kabinet i planira predsjednički program, SAD će tek danas zvanično birati predsjednika, što će učiniti 538 elektora iz svih saveznih država, pri čemu postoji neznatna mogućnost da oni donesu iznenađujuću odluku i – glasaju po svome.

Donald Trump - Reuters

Na izborima 8. novembra, Hillary Clinton je nadmašila republikanskog protivnika u ukupnom broju glasova birača za dva procentna poena, ali je odlučujuće to što je Trump pobjedio u više država i tako osvojio 306 elektora, nasuprot 232 koliko je osvojila njegova protivkandidatkinja, što mu je donijelo pobjedu, piše “Tanjug”…

Međutim, nijedan elektor nema ustavnu obavezu da slijedi volju naroda koji predstavlja, po pojedinačnim američkim državama, pa bi na današnjim izborima takozvani “prevrtljivi elektori” mogli da glasaju po sopstvenom nahođenju i Trumpu uskrate predsjednički mandat, mada su šanse za to veoma male, ali je takav ishod po zakonu moguć, navodi “CNN”.

Prema prvom scenariju, koji podrazumijeva Trumpovu zvaničnu pobjedu, na osnovu ishoda predsjedničkih izbora 8. novembra predviđa se da će dobiti 306 glasova u Izbornom kolegijumu koji sačinjavaju elektori, a potrebno mu je najmanje 270 da bi formalno bio izabran za predsjednika na današnjem elektorskom sastanku.

Drugi scenario bi glasio da “prevrtljivi elektori” glasaju po svome, to jest za demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton, pri čemu je ona na izborima 8. novembra dobila 232 izborna glasa, što je za 38 manje od 270 koliko joj je neophodno da bi bila izabrana za predsjednika.

Ovakav ishod je, ističe “CNN”, prilično nevjerovatan prije svega zbog načina na koji je Izborni kolegijum sačinjen, imajući u vidu da se elektori biraju na nivou država i to najčešće na dva načina – na partijskoj konvenciji ili odlukom državnog partijskog odbora.

To znači da su elektori često partijski lojalisti i aktivisti, pa bi, eventualnom odlukom da umjesto za Trumpa danas glasaju za Clintonovu, “prevrtljivi elektori” ne samo okrenuli leđa Traumpu, već bi prkosili i svojim republikanskim prijateljima i kolegama.

Prema trećem scenariju, republikanski elektori bi iznevjerili Trumpa, ali s druge strane nijedan kandidat ne bi dobio potrebnih 270 glasova.

I takva opcija je teško ostvariva iz više razloga, a jedan od njih je to što, iako ništa u Ustavu niti u federalnom pravu ne spriječava elektore da glasaju za kandidata koji nije osvojio većinu glasova naroda u njihovoj državi, 29 država imaju zakone kojima se obeshrabruju potencijalni “elektorski odmetnici”.

Među kaznama koje takvi zakoni predviđaju su i potencijalne novčane kazne ili pretnja zamjenom drugim elektorom, iako su ti zakoni rijetko kad oprobani.

Ukoliko, pak, elektori glasaju tako da ni Trump ni Clintonova ne dobiju neophodnih 270 glasova, i ukoliko se zastoj nastavi i Kongres ne bude mogao da odluči o pobjedniku, u tom slučaju bi novi potpredsjednik postao vršilac dužnosti predsjednika.

Elektorske glasove prebrojaće i potvrdiće Kongres na zajedničkom zasjedanju 3. januara, a bilo koji drugi rezultat osim pobjede Trumpa uveo bi SAD u haos kakav nije viđen u posljednjih barem 140 godina, zaključuje “CNN”.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh