Svijet

Shashemene – Grad u Etiopiji utopija pripadnika rastafarijanizma

Raste, pripadnici rastafarijanizma, prepoznatljivi po frizuri i muzici, uživaju u vlastitoj “utopiji” smještenoj hiljadama kilometara od rodnog mjesta, piše Anadolu Agency (AA).

Raste - Anadolija

Advertisements

Raste s Jamajke su se, prije nekoliko godina, prateći vjerske principe smjestili u grad Shashemene, u Etopiji. Pripadnici rastafarijanizma vjeruju kako je Etiopija njihova obećana zemlja i ponose se oslobađanjem od “Babylona”, što je pogrdni naziv za bijelce.

Za pripadnike rastafarijanizma izrazito su važni Marcus Garvey, aktivista s Jamajke koji je smatrao da se crnci trebaju vratiti u Afriku i Haile Selassie, kojeg smatraju četvrtim Mesijom.

Selassie je tvrdio da je potomak kralja Solomona, a sebe je proglasio kraljem svih kraljeva, izabranikom Boga te gospodarom svih gospodara.

Danas na svijetu postoji oko milion pripadnika rastafarijanizma.

Ono što je mnoge rastafarijance natjeralo da migriraju u malo mjesto u Etiopiji, bila je želja da se oslobode teritorije “bijelog čovjeka” na koju su odvedeni kao robovi, te kolonijalizma.

Prema njihovom vjerovanju, Mesija će se ponovo vratiti i uspostaviti raj na zemlji, koji će biti upravo u Africi.

Raste, kod kojih je primjetan uticaj judaizma i kršćanstva, ne jedu meso, ne piju alkohol niti puše cigarete.

Grad Shashemene podignut je 1948. godine na inicijativu imperatora Selassiea za one koji se budu željeli vratiti u Afriku.

Starješina njihove Crkve u Shashemeneu 68-godišnji, Ras Binge, vjernike dočekuje u crkvi čiji su zidovi ukrašeni slikama, a u kojoj se nalaze bubnjevi i njihova zastava žute, zelene i crvene boje.

“Pratili smo poslanstvo Marcusa Garveya i svjetlost Jaha (Boga). Oslobodili smo se strašnog Babylona”, rekao je Binge prilikom razgovora s novinarom AA.

Ekipu AA dočekao je u ”crkvi utjelovljenja Boga Haila Selassiea u obećanoj zemlji”.

Nakon gotovo pet decenija u New Yorku, život u Shashemeneu

Ras Julian Whitelay s Jamajke, 46 godina je živio u New Yorku, a 2000. godine je došao u ovaj grad.

Whitelay koji pokret rasta vidi kao globalni pokret porobljenih i žrtava nasilja crnaca smatra kako je Etiopija obećana zemlja i da oslobađanje od Babylona može biti efektno jedino kada se crnci vrate u Afriku.

On je čak i tokom razgovora slušao reggae, te motao gangu.

Na pitanje zašto puše gangu, Whitelay je kazao kako je koriste kako bi dospjeli do najviših stanja duše, te do tačaka ljubavi, mudrosti i milosrđa.

Broj rasta sve je manji

Broj rasta u ovom gradu osnovanom prije skoro 70 godina, svakim danom sve je manji.

Haile Eyusu Belay uposlenik lokalne radiostanice u gradu, istakao je kako se stanovništvo u posljednjih 20 godina smanjuje.

“Mnogi migranti su zemlju prodali lokalnom stanovništvu. Neki od njih su počeli živjeti van stambenih jedinica”, ističe Belay i dodaje da u gradu živi oko 200 porodica.

Raste se ni pod koju cijenu ne žele vratiti Babylonu i nadaju se da će ih vlada priznati kao svoje državljane.

Čekanje Mesije

Zvanični podaci pokazuju da je imperator Selassie ubijen 1975. godine, a raste vjeruju da je on besmrtan i da je to što je nekoliko puta preživio pokušaj atentata dokaz da je Mesija.

Jedna od važnih ličnosti za njih je i Bob Marley, koji je bio pripadnik rastafarijanizma. U sredstvima javnog gradskog prijevoza, poslovnim i u ugostiteljskim objektima moguće je vidjeti postere Boba Marleya, ali i čuti zvukove reggae muzike.

Bob Marley bolovao je od karcinoma kože, a zbog toga što je vjerovao da tijelo treba biti ukopano cjelovito, nije dozvolio da mu noga bude odsječena.

Bolest je uznpredovala, a poznati muzičar Marley preminuo je u 36. godini.

Pretpostavlja se da su njegove posljednje riječi sinu Zigyju bile kako “novac ne može kupiti život”.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh