Svijet

Da ponovimo: “Nasilje nema ni naciju ni vjeru”

“Nasilnik koji je gurnuo ženu u berlinskom metrou nije ni izbjeglica, ni musliman – kako su to mnogi odmah prokomentarisali. On je građanin EU. To je dokaz da nasilje nema ni naciju, ni vjeru”, podsjeća Aleksandar Andrejev.

No image - Haber.ba

Advertisements

Scena je odvratna. Mladi muškarac bez ikakvog razloga nogom udara u leđa jednu ženu, koja zatim pada niz stepenište na jednoj stanici podzemne željeznice u Berlinu. Muškarac hladnokrvno odlazi, kao i njegov prijatelj koji prethodno sa stepeništa kupi praznu pivsku flašu. Ni jedan ni drugi ne vode računa o ženi koja na dnu stepeništa pokušava da ustane i da dođe sebi, piše “Deutsche Welle“…

Policija je taj video-snimak prošle sedmice objavila na internetu i otada su ga vidjeli milioni ljudi. Većina izražava zgražavanje, ali se događa i ovo: od engleskih blogera, preko njemačkih foruma, do srpskih ili bugarskih tabloida – svuda se iznosila sumnja ili čak tvrdnja da je napadač sigurno izbjeglica, migrant, musliman. Sa zaključkom: “Tako se naplaćuje kultura dobrodošlice Angele Merkel!

Napadač je građanin EU

U međuvremenu je policija identifikovala napadača i trojicu njegovih prijatelja. Navodno se radi o Bugarima, koji su međusobno u rodbinskim vezama. U međuvremenu su sva četvorica nestala – pretpostavlja se da su pobjegli u Bugarsku.

18374157_403Aleksandar Andrejev, urednik DW-redakcije na bugarskom

S obzirom na to da se radi o građanima Evropske unije koji slobodno mogu da se kreću po čitavoj EU, zahtjevi da se oni deportuju nemaju smisla. U stvari, takvi zahtjevi ne bi ni trebalo da u ovom slučaju igraju bilo kakvu ulogu. Nezavisno od toga da li je počinilac Njemac, Bugarin, Islanđanin ili izbjeglica, njegovo nedjelo i dalje je brutalni zločin koji bi trebalo najstrože kazniti. Osim toga, to je i povod da se razmisli o dvije stvari:

Prvo, o lavini lažnih vijesti i poluistina, s kojima smo sve češće suočeni na internetu. One su najčešće zatrovane propagandnim porukama, koje bi – nakon što više miliona puta budu ponovljene – trebalo da izazovu strah i potvrde predrasude. “Nasilje u Njemačkoj? Počinilac je izbjeglica, to je jasno!” – to je jedna od najpopularnijih, otrovnih poruka u novije vrijeme.

Idiota ima svuda

Drugo, prije nego što upremo prst u neku konkretnu grupu kao potencijalne nasilnike i zločince, trebalo bi najprije bolje razmisliti o našem udobnom “mi”, koje izaziva ponos. Jer, u svakoj naciji, kao i u svakoj većoj grupi, ima brutalnih nasilnika i kriminalaca, zbog čijih djela svi moraju da se stide.

Zbog slučaja u Berlinu, najprije bi trebalo da se zamisle Bugari – umjesto da ga i dalje koriste u masovnoj histeriji protiv izbjeglica i muslimana.

Policija u međuvremenu traga za počiniocima sličnih nedjela koja su se dogodila prošlog vikenda u Minhenu i Štutgartu. Ko zna kojoj grupi oni pripadaju… U svakom slučaju, i dalje važi: nasilje nema ni naciju ni vjeru. “Otadžbina” takvih brutalnih nedjela jednostavno je – čovjek, nezavisno od njegovog porijekla. A njihova “vjera” je mržnja – bez obzira na to prema kome ili čemu je usmjerena.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh