Svijet

RODITELJI IZ PAKLA: Prikupljali novac za bolesnu kćerku, pa trošili na luksuz i skupocjene satove!

Španiju posljednjih dana potresa skandal u kome su roditelji prikupljali dobrovoljne priloge za liječenje bolesne kćerke, a zatim novac potrošili u privatne svrhe, među ostalim i za kupovinu 32 skupocjena sata.

roditelji i kćerka - Net

Advertisements

Fernando Drake Blanco i Marga Garau, otac i majka jedanaestogodišnje Nadije Neree, godinama su medijima upućivali dirljive apele u kojima su molili Špance da pokažu humanost i spase život njihove kćerke koja pati od rijetke bolesti metabolizma. Pozive za pomoć su upućivali od 2008. godine, a Španci su bili solidarni, pa su tako na njihov račun stalno pristizali visoki novčani iznosi, piše “Net“…

A onda su blogeri, novinari i istražitelji raskrinkali njihove laži i prevaru.

Izmišljeni doktor u Houstonu

“Činjenica da nas je otac bolesnog djeteta tako prevario je nacionalni skandal”, napisao je na Twitteru jedan uzrujani građanin.

Pedesetdvogodišnji otac je u pritvoru od sredine prošle sedmice, dok je majka puštena na slobodu pod određenim uslovima, ali im je oboma oduzeto starateljstvo nad bolesnom kćerkom, a svi računi u bankama su im blokirani.

Otac je govorio da njegovu kćerku (11) može spasiti samo skupo liječenje u SAD-u jer Nadia boluje od trihotiodistrofije, izuzetno rijetke nasljedne bolesti, koja, među ostalim, izaziva prijevremeno starenje stanica.

Otac je tvrdio da u Houstonu postoji doktor Edward Brown, koji može izliječiti djevojčicu. Osim toga, rekao je da je bio u Afganistanu, gdje je posjetio vrača koji živi u pećini.

Kada se bračni par krajem novembra s istim informacijama ponovo obratio poznatom dnevnom listu El Mundo, u roku od nekoliko dana na njihov je račun sjelo 150.000 eura. Mediji su, međutim, otkrili da u Americi ne postoji stručnjak po imenu Edward Brown, a na klinici u Houstonu niko ništa nije znao o Nadijinom slučaju.

Našavši se u nebranom grožđu, otac je priznao da je “možda malo preuveličao stvari”.

“Ali zaista smo bili u Afganistanu i tražili doktora, iako ne živi u pećini”, rekao je.

Dodao je da je priču malo dramatizovao jer “ne može živjeti bez kćerke”.

“Ali velik dio priče je istinit”, rekao je.

Devojčičina majka Marga Garau, rekla je da “nije znala ništa” o načinu trošenja novca koji je bio uplaćivan na Nadijin račun, kao i da joj nije bilo čudno to što suprug kćer vodi na liječenje u Afganistan.

Dodala je da nikada nije išla s njima na Nadijine tretmane za koje je sud presudio da su bili jako bolni.

Kako javljaju lokalni mediji, sud je roditeljima oduzeo starateljstvo nad djevojčicom. I španski mediji su se našli na udaru kritika zato što nisu ranije istražili cijeli slučaj.

“Novinari? A niko nije istražio prošlost tog oca? I vi ste odgovorni”, napisao je jedan korisnik Twittera.

Otac je, naime, još 2000. bio osuđen na više od četiri godine zatvora zbog pronevjere novca u poduzeću za koje je radio.

Prikupili gotovo milion eura

Istraga je otkrila da su donirana sredstva bila mnogo veća nego što je to iko mogao zamisliti. Katalonski istražioci su saopštili da su roditelji dobili pomoć u ukupnom iznosu od 918.000 eura, od čega su već potrošili 600.000, pri čemu najveći dio tog novca nisu uložili u kćerino liječenje, već u privatni luksuz.

U njihovu stanu u jednom selu u Pirinejima policija je, između ostalog, pronašla 32 ručna sata ukupne vrijednosti 50.000 eura i skupe elektronse uređaje.

Osim toga, od donacija su plaćali stanarinu.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh