Svijet

SAM NA SVIJETU: On ne zna ni za Ronalda, ni za Mesija, ni za internet!

Džumadžul je petnaestogodišnjak koji nema mobilni, ne gleda televizor, ne zna za poznate fudbalere, ne koristi internet. On živi u izolovanoj regiji Pamirskog planinskog lanca u Afganistanu i gaji goveda. Oženio se sa 15 godina i napustio roditeljski dom.

Džumadžul - Blic.rs

Sada živi sam sa ženom u kamenoj kući daleko od očiju svih i nastavlja tradiciju Vaki naroda.

Povremeno obiđe roditelje, koji su udaljeni dva dana hoda, a trenutno čeka ženu da mu se vrati, jer je otišla sa stadom na dva mjeseca, kako bi pronašla nove pašnjake za goveda, piše “Blic“…

Džumadžul pripada Vaki narodu, koji potiču sa planinskog vijenca Pamir u Afganistanu, totalno izolovanom mjestu okruženom stadima jaka, vrsti krupnog goveda koje može da dostigne težinu i do 1.000 kilograma, a tijelo im je prekriveno gustom dlakom.

Fotograf Erik Laforg je tokom posjete Afganistanu i izolovanim dijelovima zemlje, upoznao intrigantnog tinejdžera koji živi kao samotnjak nastavljajući tradiciju svog naroda.

Odsječen je od ostataka svijeta i to u potpunosti. Iako Vaki narod živi u skladu sa tradicijom, ipak je tehnologija uspjela da “zaluta” i među njih. Džumadžulov brat od ujaka je u selo kod njegovih roditelja donio solarne ploče koje koriste za osvjetljavanje svojih domova.

“Moj ujak, koji je na čelu sela gdje živi cijela moja porodica nedaleko odavde, je jednom otišao u grad Išakašim. Njegovi utisci nas nisu zaveli da pomislimo o modernijem življenju. Rekao nam je: Tamo za sve moraš da platiš i sve je skupo, a mi posjedujemo samo naša goveda”, priča mladić.

“Roditelji su mi udaljeni dva dana hoda. Imam braću i sestre koji žive sa njima, oni se bave stočarstvom, uzgajaju goveda”, rekao je Džumadžul.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh