Svijet

EU uvodi novi sistem registrovanja prelaska granica radi suzbijanja ilegalnih migracija

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je kako je u pripremi sistem za registrovanje svih ulazaka i izlazaka na granicama Evropske unije i dodao kako do kraja godine biti završene potrebne pravne i zakonske izmjene, javlja Anadolu Agency (AA).

Jean-Claude Juncker - Nezavisne.com

Advertisements

Juncker se danas obratio učesnicima zasjedanja Evropskog parlamenta u Strasbourgu gdje je istakao kako EU usko sarađuje sa susjednima, u prvom redu sa Turskom i kako su postignuti dobri rezultati u borbi protiv ilegalnih migracija, neutralizaciji krijumčarskih grupa, spašavanja ljudi u migrantskim nesrećama i otvaranja legalnih puteva za dolazak migranata u Uniju.

“Postoje pozitivni pomaci kada je u pitanju migrantska kriza. Na zaštiti granica EU-a i sprječavanju ilegalnih migracija angažovali smo nadležne Snage za zaštitu vanjskih i priobalnih granica (FRONTEX). Neophodno je da najkasnije do decembra u opticaj stavimo sve mehanizme brzog i efikasnog djelovanja i aktiviramo sve predviđene sisteme”, kazao je Juncker.

Najavivši i uvođenje novih mjera s ciljem rješavanja migrantske krize, Juncker je kazao da će nadležna tijela Evropske unije do kraja godine završiti potrebne pripreme za aktiviranje sistema koji će registrovati sve ulaske i izlaske migranata na granicama EU-a.

Juncker se osvrnuo i na sporazum koji su Turska i EU postigli u martu ove godine o rješavanju migrantske krize, te dodao kako je za šest mjeseci prije tog dogovora iz Turske u EU prešlo 739.000 osoba, a u šest mjeseci nakon tog dogovora da je taj broj smanjen na 18.000.

“Razlika je 721.000 migranata. Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije u periodu od aprila do oktobra prošle godine na putu između Turske i Grčke poginula su 582 migranta. Taj broj je u istom periodu ove godine smanjen na 48 poginulih. Zato moramo pomoći Grčkoj. Potrebno je da ubrzamo proces i ponovnog zbrinjavanja izbjeglica iz Turske”, kazao je Juncker.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh